Asparagus officinalis (Asperge)

Asperge is een diureticum en is goed voor de urinewegen. 

Een van de belangrijkste stoffen in Asperge is het aminozuur Asparagine. Dit speelt een belangrijke rol, zoals bij in het lichaam aan ammoniak geconverteerde schade aan de weefsels.  Ammonia is de reden voor de penetrante geur van de urine na het eten van asperges maar deze geur is niet schadelijk.  Deze Asparagine is een diureticum.

Asperge is goed om de nieren positief te stimuleren. Chronische urineweginfecties of  gevoelige urinewegen hebben baat bij een extract van asperge. Asperge helpt ook bij urinezuur kristallen in de nieren, de blaas en de spier. Vanwege het stimulerend effect moet bij chronische nierproblemen terughoudend worden omgegaan bij het innemen van Asperge. Asperge is goedgekeurd in Duitsland als deel van de therapie van mensen met UTI (Urinary Tract Infection). Het werkt  door het  urinevolume te verhogen en helpt bacteriën uit de urine te spoelen.

Bijna alle vitaminen, vooral vitaminen A, C en E, zo goed als verschillende B vitaminen, zoals folium zuur zijn overvloedig aanwezig in de asperges. Aandoeningen aan de slijmvliezen kunnen daarom met asperge doeltreffend worden behandeld. Meer gezondheidsbevorderende eigenschappen van asperges worden toegeschreven aan vooral de fytochemicaliën die zijn opgenomen in de asperges: dit zijn glycosiden, flavonen en saponinen. Saponinen zijn uitstekend geschikt voor ontgifting en uitscheiden van giftige stoffen, zoals zware metalen.

Asperge is vooral bekend om zijn diuretische werking, te gebruiken bij oedeem en blaasstenen. Het is ook een hulpmiddel bij vermageringskuren en heeft mogelijk een bloeddrukverlagende werking. Onlangs zijn er in Asperge Fructo Oligo Sacchariden gevonden met een positief effect op de darmflora.  Verder is ook gebleken dat asperge een goede anti-oxydantwerking heeft.

ESCOP noemt de volgende toepassingen waarvan goede wetenschappelijke studies beschikbaar zijn, en bevestigt de doeltreffendheid van de medicinale plant:

  • Hoge bloeddruk (hypertensie, lage bloeddruk)
  • Gewicht verlies (ondersteunend)
  • Drainage
  • Diureticum nierstenen (preventief) zwelling (oedeem, zoals lymfoedeem)
  • Veneuze insufficiëntie (veneuze ziekten, spataderen en zwelling)
  • Referenties:

Richer, Decker, Belin, Imbs, Montastruc, Giudicelli: "Odorous urine in man after asparagus", British Journal of Clinical Pharmacology, May 1989  The chemical nature of the urinary odour produced by man after asparagus ingestion.In: Xenobiotica (1987 Nov) 17(11):1363-71  Yamamori A, Onodera S, Kikuchi M, Shiomi N. Two novel oligosaccharides formed by 1F-fructosyltransferase purified from roots of asparagus ( Asparagus officinalis L.). Biosci Biotechnol Biochem . 2002;66(6):1419-1422.
Science. 1975 Sep 5;189(4205):810-11.Occurrence of S-methyl thioesters in urines of humans after they have eaten asparagus.White RH.   Complete Asparagus information from Drugs.com
Beitz, G., Hippe, S.K. & Schremmer, D. 1996, 'Asparagus-P, das
pflanzliche diuretikum in der Herz-Kreislauf-Therapie',
Naturheilpraxis, vol. 2, pp. 247-252