Capsella bursa-pastoris (Herderstasje) extra info

Capsella bursa-pastoris (Herderstasje) werkt bloedstelpend wat van pas komt bij (schaaf)wonden die slecht genezen of als ‘eerste hulp’. Het herderstasje is een heel klein en nietig plantje dat overal ter wereld voorkomt, zelfs tussen stoeptegels. Het is zo klein dat veel mensen het niet eens zien of kennen. De groene blaadjes lijken wat op “tasjes”. In de Middeleeuwen droegen de herders tasjes aan hun riem die de vorm hadden van deze blaadjes. De herders kwamen het herderstasje onderweg veel tegen en gebruikten de plant vanwege zijn bloedstelpende werking. De naam “Capsella” verwijst vermoedelijk naar de leren tasjes van de herders. In Engeland gebruikt men ook wel de naam “moederhart” voor deze plant, wat verwijst naar het traditionele gebruik van deze plant door vrouwen. 

Volksgeneeskunde
In veel delen van de wereld eet men de plant in salades. Chinese genezers beschouwen de plant vanwege zijn zoete smaak als “goed voor de milt”. Daarnaast passen geneesheren in China ook de zaden van deze plant toe om het gezichtsvermogen te verbeteren! In Europa kennen mensen de plant van oudsher als bloedstelpend middel. Culpeper schreef in 1653 “weinig planten hebben meer deugden dan deze, en toch wordt zij zeer geringschat”. Traditioneel pasten de mensen het herderstasje het meeste toe bij uterusbloedingen, menorragie, metrorragie, hypermenorroe, postpartum bloedingen, haematuria, haematemesis (bloedbraken), diarree en acute catarrale cystitis. 

Werkzame stoffen 
Choline (1%), acethylcholine, tyramine, histamine, looistoffen, alkaloïden, saponinen, flavonoïden als quercitrine en hespiritine; 74 geïdentificeerde etherische oliën als kamfer, carotenoïden, vitamine C en K. Dierstudies met een alcohol extract van Capsella bursa-pastoris toonden een breed scala van farmacologische eigenschappen aan. (Bron: Natura Foundation Monografie)