Chlorella vulgaris (Groenwier) extra info

Chlorella vulgaris (Groenwier) is één van de krachtigste natuurlijke ontgifters. Deze groene alg bindt zich aan zware metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering.

Naast sterke detoxificatie-eigenschappen heeft Chlorella vulgaris ook een bijzondere hoge voedingswaarde.

Chlorella betekent letterlijk “klein groen blaadje”, en werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Het is een eencellige zoetwateralg die tot de algenfamilie van de Eukaryoten behoort, en het heeft geen wortel, stam of blad zoals andere plantsoorten. Dit microscopisch kleine plantje heeft een felgroene kleur dankzij de stof chlorofyl die rijkelijk in de alg aanwezig is. Er bestaan verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte typen in voedingssupplementen zijn de Chlorella vulgaris en de Chlorella pyrenoidosa.

Chlorella bevat veel gezonde voedingsstoffen; het is onder meer rijk aan vitamines, mineralen, vezels, nucleïnezuren, essentiële aminozuren, enzymen, eiwitten, het fytonutriënt chlorofyl, echinenone en carotenoiden zoals astaxanthine, canthaxanthine, flavoxanthine, loraxanthine, neoxanthine, xanthofyl en violaxanthine.

Het heeft een vezelachtige mucopolysacharide membraanwand die giftige stoffen aan de chlorella bindt maar gezonde voedingsstoffen met rust laat. Chlorella is daardoor een krachtige en tevens ‘slimme’ natuurlijke ontgifter.

Het is rijk aan chlorofyl, een natuurlijke reinigende stof die helpt om de darmen te reinigen, het bloed te zuiveren en die het lichaam in staat stelt om zuurstof efficiënter op te nemen. Ook helpt chlorofyl bij het verwijderen van giftige stoffen zoals schimmels en reguliere ontwormingsmiddelen. Bovendien bevat chlorofyl magnesium, dat de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert en beschermt tegen het opslaan van giftige stoffen in het centrale zenuwstelsel.

Chorella bevat het fytonutriënt sporopollenine, een stof die neurotoxisch afval beter aan zich bindt dan enige andere natuurlijke stof. Het is in staat om behalve zware metalen waaronder kwik, lood, nikkel en aluminium ook biogiffen zoals tuberculose, ziekte van Lyme, tetanus en schimmels op een natuurlijke manier uit het lichaam te verwijderen. Bovendien filtert het xenobiotica uit het lichaam, zoals fytaten, dioxines, pesticiden en industrieel afval, en is het in staat om conserveringsmiddelen en kunstmatige smaak- en kleurstoffen af te voeren uit het dierenlichaam.

Het prikkelt het natuurlijke reinigingsmechanisme in het lichaam door het glutathion-gehalte te verhogen. Glutathion verwijdert vrije radicalen in het lichaam en verhoogt de antioxidanteigenschappen van vitamine C en E. Hierdoor kan het dier beter omgaan met stress.

Aan de hand van talloze onderzoeken in Amerika en Europa is wetenschappelijk aangetoond dat Chlorella zich bindt aan zware metalen en andere giftige stoffen. Vooral in Japan heeft men al decennia lang veel interesse in de ontgiftende eigenschappen van Chlorella (b.v. Ichimura, 1973 en Horikoshi, 1979). Chlorella wordt behalve als krachtige reiniger bij mensen ook gezien als een ‘beauty food’, omdat door de reinigende eigenschappen de huid er al snel gezond en stralend uit gaat zien.

Ook dieren die last hebben van overgewicht hebben baat bij Chlorella omdat de giftige stoffen die opgeslagen zijn in het lichaamsvet gemobiliseerd en verwijderd worden. Chlorella kan hierbij een nuttige rol spelen.

Natura Foundation: Chlorella is een ééncellige groene zoetwateralg die in grote mate zonlicht absorbeert, het bevat zeer veel chlorofyl en de fotosynthese draait op volle toeren. Met name in Japan is het een populair product, waar het “geconcentreerd zonlicht” wordt genoemd en het het best verkopende voedingssupplement is geworden. Het intense fotosynthese-proces, zorgt dat Chlorella zich zeer snel vermenigvuldigt. Iedere cel deelt zich binnen 20 uur in vier nieuwe cellen. Medeverantwoordelijk voor deze snelle groei is een unieke groeifactor, die alleen in Chlorella wordt aangetroffen en die ook een belangrijke activator blijkt te zijn van diverse processen in het menselijk lichaam: CGF (Chlorella Growth Factor).

Chlorella is een zeer rijke bron van nucleïnezuren. Laboratoriumanalyses van de Japanse wetenschapper Dr. Minchinori Kimura wijzen op 10% RNA en 3% DNA, wat zeventien maal meer DNA en RNA is dan sardientjes bevatten, die al als één van de rijkste bronnen worden beschouwd. De grote hoeveelheid nucleïnezuren, evenals CGF, stimuleren de regeneratieve processen in het lichaam. Naarmate het dier ouder wordt, wordt de celstofwisseling steeds langzamer en treedt steeds meer beschadiging op van genetisch materiaal terwijl het regeneratievermogen minder wordt. Wanneer er dan voldoende inname is van voedsel rijk aan DNA en RNA helpt dat het eigen cellulair DNA en RNA te beschermen en kunnen de enzymen en eiwitten worden geproduceerd die nodig zijn voor het optimaal functioneren van de cel. Suppletie met nucleïnezuren staat in de belangstelling in de immunologie, vanwege de verhoogde behoefte aan nucleïnezuren bij infectie en verwonding. Chlorella blijkt ook effectief te zijn bij maag- en duodenumzweren.

Chlorella bevat meer chlorofyl dan enige andere bekende plant. Het bevat 2% chlorofyl, wat 5-10 keer de hoeveelheid is in Spirulina en 10 keer de hoeveelheid in alfalfa. Chlorofyl stimuleert de groei, het metabolisme, de celademhaling en de synthese van rode bloedcellen. Chlorofyl heeft een moleculaire structuur die sterk verwant is met hemoglobine, met in plaats van het ijzermolecule een magnesiummolecule. Vanwege deze structurele verwantschap heeft chlorofyl het vermogen om zuurstof direct de bloedstroom in te krijgen. Chlorofyl heeft eveneens krachtige detoxificerende eigenschappen. Het bindt schadelijke chemicaliën en reinigt het lichaam. Al vele jaren wordt chlorofyl ingezet ter preventie van een slechte adem en onaangename lichaamsgeuren.

Door de sterke buitenste celwand van Chlorella, onderscheidt het zich van andere groene algen, zoals Spirulina. Deze celwand heeft de eigenschap dat het zware metalen, pesticiden en toxines als PCB’s en dioxines bindt en het lichaam uitdrijft. Daarnaast zet de celwand, samen met CGF, de witte bloedcellen aan tot de productie van interferon dat een immuunstimulerend effect heeft (met name op T-cellen en macrofagen).

De sterke celwandcomponenten van Chlorella functioneren tevens als voedingsvezels en stimuleren de darmperistaltiek evenals de groei van een gezonde darmflora.

Chlorella is een belangrijke basische voedselbron. Het staat al geruime tijd in de belangstelling als geconcentreerd supervoedsel. Chlorella bevat alle essentiële nutriënten, inclusief hoge concentraties plantaardig eiwit (60%), vezels, biologisch beschikbare vitaminen en mineralen en daarnaast chlorofyl, nucleïnezuren en carotenoïden (met name bètacaroteen en luteïne). Chlorella is één van de meest geconcentreerde bronnen van bètacaroteen, calcium, magnesium en zink die er is. In zowel de Verenigde-Staten als de voormalige Sovjet-Unie is Chlorella onderzocht als ruimtevoedsel en voor gebruik als zuurstofgenerator bij langdurige ruimtereizen. Chlorella is dan ook de meest onderzochte alg ter wereld.