Hamamelis virginiana (Toverhazelaar) extra info

Goed voor de huid, met name bij beschadiging en kneuzing. 

De toverhazelaar werkt adstringerend, bloedstelpend en ontstekingsremmend. Deskundigen schrijven de adstringerende en bloedstelpende werkingen vooral toe aan het relatief vrij hoge looistofgehalte. In vivo onderzoek bij dieren toonde een tonifiërende werking op het veneuze stelsel aan. Een op alcoholbasis bereid (70%) bladextract bleek in een chronische fase van oedeemvorming duidelijk verlichting te geven. In acute stadia van oedeemvorming werd echter geen verbetering geconstateerd.

In een humane studie met 30 vrijwilligers verlaagde een plaatselijke opgebracht bladextract (bijvoorbeeld als gel) opvallend, hetgeen de onderzoekers interpreteerden als vasoconstrictie ten gevolge van de toediening. Al heel lang veronderstellen deskundigen dat er sprake is van veneus-vasoconstrictorische eigenschappen van toverhazelaarbladeren.

In een pilot-studie bij patiënten die leden aan neurodermitis behandelden de onderzoekers zowel kinderen als volwassenen 2 weken lang met een crème op basis van toverhazelaar bladextract (2 maal daags aangebracht). Zowel de kinderen die leden aan atopische neurodermitis aan de voeten (wintervoeten), als de volwassenen die leden aan eczeem op de buigpunten van de gewrichten als de overige patiënten die eczeemplekken hadden op het keelgebied, de nek en de romp verbeterden allen aanzienlijk na de behandeling met Hamamelis crème. Ook 2 deelnemers die een perkamentachtige huid (xerodermie) hadden, bemerkten binnen 2 weken een duidelijke afname van de jeuk welke optrad door vervelling/ afschilfering van de opperste huidlagen (desquamatio).

Toepassing

Interne toepassing van Hamamelis virginiana bladextracten is volgens de monografie van de ESCOP geïndiceerd bij veneuze klachten zoals pijnlijke en zware/ vermoeide benen en hemorroïden. Externe toepassing beveelt de ESCOP aan bij kneuzingen, verrekkingen, blauwe plekken, lichte huidbeschadigingen, lokale huidontstekingen, hemorroïden, neurodermitis atopica (ter verlichting van de symptomen) en veneuze insufficiëntie.

Contra-indicaties

Met het oog op het hoge looistofgehalte van de toverhazelaar raden deskundigen excessieve inname van de plant af. Inname toverhazelaar producten tijdens de zwangerschap en lactatieperiode wordt door de ESCOP ontraden. Sommige auteurs menen dat er geen bezwaar bestaat tegen inname van de plant gedurende deze periode, maar waarschuwen wel voor excessief gebruik. Uitwendige toepassing raden zij niet af.

Bijwerkingen

Bij daarvoor gevoelige personen kunnen maagklachten optreden na inname van Hamamelis bladproducten. Hoewel de etherische oliën het bestanddeel safrole bevat (mogelijk verdacht als carcinogeen), achten deskundigen de concentratie te klein geacht om gebruik Hamamelis te ontraden.

Bron

Escop, Natura foundation