Aandoeningen en symptomen bij de beweging van de hond

Bekijk de producten

Algemeen

Honden verschillen per ras erg van elkaar, ook voor wat betreft de belastbaarheid en de gevoeligheid van het houdings- en bewegingsapparaat. Zo heeft een teckel met zijn langgerekte rug een grotere kans om een hernia en staan herders bekend om hun heupproblemen. Opvallend is dat honden er heel goed in zijn om pijnklachten te maskeren. Als eigenaar moet je dus heel goed letten op de pijnsignalen, want ze zijn vaak minder duidelijk dan je zou verwachten. Ook het goed bekijken van het gangpatroon, de manier van lopen of loopt de hond kreupel, geeft een goede indicatie dat er wat aan de hand kan zijn met het bewegingsapparaat ofwel de beweging van de hond.

De dosering van beweging en de mate van belasting in de groeifase van pup naar volwassen hond, is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een gezond bewegingsapparaat van de hond, waarin groei en belasting met elkaar in balans moeten zijn. Daarbij maakt een jonge hond vaak letterlijk gekke sprongen, waarbij hij het risico loopt op een bewegingstrauma. Andersom komt ook voor: een (oudere) hond die te weinig beweegt verliest de kracht en soepelheid van zijn bewegingsapparaat.

Preventie van overbelasting en blessures is de belangrijkste stap in de zorg voor een soepele beweging van de hond. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar vooral op zoek te gaan naar de oorzaak. Hiermee voorkom je dat de klacht weer terugkomt en zorg je voor een goed herstel van de structuur en bevorder je de optimale beweging van de hond. Behalve trauma’s en overbelasting, kunnen er ook neurologische en hormonale oorzaken ten grondslag liggen. Ook erfelijke factoren spelen een rol.

Anatomie beweging hond

De wervelkolom van de hond bestaat uit 7 halswervels, 13 borstwervels en 7 lendenwervels. De tussenwervelschijven bezitten een kern, zijn van een sponsachtig kraakbeen en zorgen voor een soepele beweging. Het aantal staartwervels varieert van 6-23 wervels, dat is afhankelijk van het ras. De 13 paar lange ribben liggen als een kooi rond het hart, longen en lever en lopen ver door naar achter. Hiervan zijn negen paar door kraakbeen met het borstbeen verbonden, drie paar valse ribben zijn onderaan onderling met elkaar verbonden en dan is er nog een enkel paar zwevende ribben. Het bekken en het heiligbeen en het zitbeen zijn het sluitstuk van de wervelkolom.

De schouderbladen zitten niet direct aan de rest van het skelet vast. Onderaan het schouderblad zit de bovenarm met een knobbel aan de kop om te voorkomen dat het schoudergewricht uit de kom schiet. Verder bevinden zich in de voorpoten het opperarmbeen, ellebooggewricht, spaakbeen, ellepijp, middenvoet en teenkootjes. De achterpoten zijn opgebouwd uit heupgewricht, dijbeen, scheenbeen, kuitbeen, spronggewricht, en ook hier de middenvoet en teenkootjes.

Bot bestaat uit dynamisch en actief weefsel. Voeding met voldoende eiwitten, vitamine C, vitamine D, vitamine A, magnesium en calcium, zorgt voor sterke botten. Voldoende beweging is de andere belangrijke voorwaarde voor gezonde en sterke botten van een hond. 

Een gewricht vormt het scharnierpunt tussen beenderen. Er zijn drie soorten gewrichten: het scharnier-, kogel- en draaigewricht. Kraakbeen en gewrichtsvloeistof zorgen dat de beweging van de hond soepel en glad verloopt en functioneert als schokbreker. De banden- ofwel ligamenten houden het gewricht bij elkaar.

Hoe groot of klein een rashond ook is, steeds vormt een zelfde aantal botten het skelet. Door de verschillende lengte, dikte en vorm van de botten hebben de diverse rassen een ander uiterlijk. Het aantal staartbeentjes varieert wel per ras van 6 tot 23. Ook schedels kunnen per ras sterk van vorm variëren.

Veel voorkomende aandoeningen

Hernia

Bij een hernia drukt de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg en de uittredende zenuwen. Dit geeft symptomen zoals verlamming, forse pijn, dronkenmansgang of een stijve nek. De behandeling, symptomen en vooruitzichten hangen onder meer af van de plaats van de hernia. Vooral teckels, Franse buldog, Dobermanns en Labrador retriever staan bekend om hun gevoeligheid voor het ontstaan van een hernia.

Artrose

Artrose is een kraakbeenbeschadiging in het gewricht die ontstaat door een afname van de kwaliteit van het kraakbeen. Oorzaak kan zijn de leeftijd, een trauma, een over-of verkeerde belasting, maar kan ook ontstaan door een te kort aan bewegen. Het gewricht wordt pijnlijk en minder soepel. In de volksmond noemt men artrose ook wel slijtage. Artrose is een chronische degeneratieve aandoening: de opgetreden schade kan in principe niet worden genezen, wel kan door een juiste behandeling het degeneratieproces worden vertraagd.

Artritis

Artritis is een ontsteking van het gewricht dat kan ontstaan door een verkeerde beweging door de hond (aseptische artritis) of doordat er door een wond bacteriën in het gewricht dringen (sceptische artritis). Artritis is erg pijnlijk voor een hond.

Wanneer een gewricht niet soepel kan bewegen, zal er in dit gewricht een reactie optreden om dit te compenseren. Het lichaam probeert dit probleem zelf op te lossen door aanmaak van nieuw bot.

Spondylose

Artrose kan in alle gewrichten van het lichaam ontstaan, ook in de gewrichten van de rug. We spreken van spondylose wanneer er tussen twee wervels, als reactie op de artrose, nieuw bot wordt gevormd. Het nieuwe bot vormt een soort “bruggetje” tussen twee wervels en daardoor kan het gewricht niet meer bewegen. De spondylose op zich hoeft niet pijnlijk te zijn, maar wanneer met name de omliggende zenuwen onderdruk komen, ontstaat er pijn. Als deze druk te groot wordt kan er zelfs verlamming optreden.

Blessures

Vaak hebben deze dieren zich verstapt tijdens het spelen of hebben zij een trauma opgelopen door ongelukken zoals aanrijdingen. De dieren worden bij de dierenarts aangeboden met een plotselinge kreupelheid die langdurig aanhoudt.

Bij patellaluxatie schiet de patella (knieschijf) steeds van zijn plaats. Normaal ligt deze in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. Een patella luxatie kan optreden door een trauma en lichamelijke afwijkingen, maar ook een erfelijke factor kan de oorzaak zijn.

Kruisbandproblemen komen meestal voor bij grote hondenrassen maar ook kleine hondjes die fanatiek zijn met springen en rennen kunnen hier aan lijden. Een kruisband kan gedeeltelijk of geheel gescheurd zijn.

Heupdysplasie

Bij honden met aanleg voor heupdysplasie is het kapsel rond het heupgewricht te slap. De heupkop vormt zich dan te plat en de kom te ondiep, zodat de kop gemakkelijk uit de kom kan schieten. Heupdysplasie is erfelijk, maar de mate van dysplasie wordt ook beïnvloed door het lichaamsgewicht en hoe het gewricht belast wordt. Een zware hond die wild speelt zal eerder en meer klachten vertonen dan een rustige en lichte hond.

Stel de juiste diagnose bij een verstoorde beweging van de hond

Bij Puurnatuur.nl behandelen we gericht de oorzaak van de problemen, en niet enkel de symptomen. Als een echte dierapotheker. Dat is de groene lijn die door alle adviezen op het gebied van de beweging van de hond heen loopt, net als andere onderdelen van onze site. Op zoek naar de oorzaak zijn de volgende vragen van belang: 

 • Is de klacht acuut of geleidelijk ontstaan? 
 • Was er sprake van een trauma of verkeerde beweging van de hond? 
 • Is er pijn en wordt de pijn veroorzaakt door bot(vlies), spier, pees of gewricht?
 • Is er sprake van een zwelling en warmte? 
 • Is de pijn er alleen tijdens beweging of ook in rust? 
 • Zijn er startpijnen en nemen die af na een poosje bewegen? 
 • Hoe loopt de hond?

Behandeling 

Preventief zijn er bouwstoffen en mineralen die het bewegingsapparaat ondersteunen en de hond soepel laten bewegen. Deze stoffen bevorderen het herstel van de aangedane structuur. Vitaminen- en mineralen, kruiden, olie en andere bouwstoffen zorgen voor een goede basis.

Kruidenpreparaten, homeopathie en fytotherapie met medicinale druppels van planten (extracten) ondersteunen het zelfherstellende vermogen van het lichaam.Zoals:

 • Arnica montana is een resorptiemiddel van bloed, dat tevens ontstekingsremmend werkt.
 • Ruta graveolens heeft een positieve invloed op het herstel van spier- en peesweefsel en beenvlies.
 • Symphytum bevordert de genezing van botletsel en wonden, en voorkomt vorming van wild vlees.

Voedingssupplementen met de volgende bouwstoffen ondersteunen het bewegingsstelsel:

 • Glucosamine bevordert de regeneratie van beschadigd gewrichtskraakbeen en bestrijdt ontstekingsprocessen in de gewrichten. Het is de bouwsteen voor alle aminosuikers en wordt ingezet bij degeneratieve gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en reumatische aandoeningen.
 • Magnesium, calcium en fosfor zijn bouwstenen voor botten en gewrichten en spelen een belangrijke rol bij de opbouw van bindweefsel. Magnesium werkt tevens ontspannend op de spieren en biedt daardoor verlichting bij pijn.
 • Methyl Sulfonyl Methaan of MSM ondersteunt de opbouw van kraakbeen en bevordert de stofwisseling. Daarnaast werkt het pijnstillend op spieren en gewrichten en gaat het ontstekingen tegen.

Uitwendig kan het herstel van de beweging van de hond worden bevorderd met smeermiddelen en sprays waarin kruiden zijn verwerkt.

Naast deze algemene ondersteuning kan, afhankelijk van de diagnose en oorzaak, men kiezen voor een behandeling met acupunctuur, fysiotherapie, chiropractie of osteopathie. 

Belangrijke weetjes! 

Mate van bewegen

Een juiste balans in belasting en belastbaarheid is een voorwaarde voor een goed herstel. Steeds een stapje erbij is het advies, steeds bij een training de zwaarte en duur doseren. Dit kan je doen aan de hand van een goed trainingsschema waarbij de beweging c.q. belasting van de hond gedoseerd wordt opgevoerd. Een goede warming up en cooling down helpen bij een juiste opbouw van de kracht en het uithoudingsvermogen van de hond.

Lang in de groei

Wist je dat een hond pas na twee jaar is uitgegroeid en volledig belastbaar is?

Balletjes

Balletjes vangen leidt snel – zeker bij jonge honden – tot trauma’s door een verkeerde (abrupte) belasting in de gewrichten.

Rust roest!

Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding op gang blijft en de gewrichten warm en soepel blijven en door belasting wordt er nieuw kraakbeen aangemaakt. Doseren is het toverwoord!

Ruw spelen

Heupdysplasie ontstaat vaak door trauma’s, ruw spelen en door balletjes, erfelijkheid speelt slechts in 28% van de gevallen een rol. Wel komt het vaker voor bij de grotere rassen.

Bekijk de producten