Luchtwegen van de hond

Een hond heeft nooit zomaar een snotneus, er is altijd een reden voor. Ook hoesten is nooit zonder reden en wordt veroorzaakt door prikkeling van de luchtwegen van de hond. Af en toe een hoestje is prima, want door te hoesten worden stof- en vuildeeltjes of te veel slijm uit de luchtwegen van de hond ‘omhooggewerkt’. Dit is een natuurlijk reinigingsmechanisme en hoeft niet altijd te duiden op een onderliggende kwaal. Houdt het hoesten aan of is er sprake van benauwdheid of veel slijm dan kan er serieus wat aan de hand zijn en is het zaak de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Anatomie van de luchtwegen van een hond

De luchtwegen van de hond zijn onder te verdelen in:

 • De bovenste luchtwegen: neusopeningen, keelholte en luchtpijp
 • De onderste luchtwegen: bronchiën, bronchiolen en longblaasjes

De neus is een belangrijk onderdeel bij de hond. Kortsnuitige hondenrassen ondervinden veel ademhalingsproblemen omdat bij deze honden de neusgaten veelal te nauw zijn. Op het einde van de neus zit het ethmoid, hiermee kan de hond ruiken.

Via de neusgaten ademt de hond de zuurstofhoudende lucht in. Deze lucht komt via de neusholte, keel en luchtpijp in de longen terecht. De luchtpijp is verstevigd met kraakbeenringen. Vervolgens komt de lucht via de grote bronchiën in de kleine bronchiën in de bronchiolen terecht. De bronchiën zijn ook versterkt met kraakbeenringen, in de bronchiolen echter worden de kleine buisjes opengehouden met spieren. De bronchiolen tenslotte monden uit in de longblaasjes. In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats: zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het bloed en de afvalgassen, waaronder CO2, verlaten via de longblaasjes het lichaam.

De longen, bestaande uit een linker en een rechter long, vullen het grootste gedeelte van de borstholte. Ze worden opengehouden door oppervlaktespanning die ontstaat door vloeistof. Deze vloeistof wordt geproduceerd door een dunne bekleding die zich rond de longen en borstkas bevindt. In de longen bevinden zich twee soorten membranen (pleura): de binnenste laag (viscerale pleura) en de buitenste laag (pariëtale pleura). De vloeistof in de holte tussen deze pleura zorgen ervoor dat de longen soepel kunnen bewegen. Omdat het hart aan de linkerkant ligt is de linker long iets kleiner dan de rechter long.

De luchtwegen van de hond zijn uitgerust met trilhaartjes en slijm producerende kliercellen. Deze vormen het natuurlijke reinigingsmechanisme van de hond en zorgen ervoor dat mogelijk met de lucht meegekomen stof en ziekteverwekkers weer naar buiten worden gewerkt. Zo blijven de longen schoon. De longen zijn net als de bronchiolen elastisch. De ademhalingsspieren en het middenrif zorgen voor het in-en uitzetten van de longen en de borstkas via het blaasbalgprincipe.

Aandoeningen van de luchtwegen van een hond  

Door het inademen van stofdeeltjes en ziekteverwekkers kunnen de luchtwegen van een hond geïrriteerd raken. Als een virus of bacterie de veroorzaker is van een ontsteking van de luchtwegen van honden, spreken we van een luchtweginfectie.

Door de infectie werken de trilharen minder goed en wordt het slijm niet goed afgevoerd. Het slijm en vuil dat hierdoor achterblijft in de longen is een goede voedingsbodem voor bacteriën waarmee een volgende infectie op de loer ligt. Op deze manier kan een virale infectie omslaan in een bacteriële infectie. Hoe langer een luchtweginfectie aanhoudt, hoe groter de kans op steeds weer nieuwe infecties.

Een ander risico bij een lang aanhoudende luchtweginfectie is dat de weerstand van de hond afneemt en dat de hond allergieën kan gaan ontwikkelen. Een pollenallergie komt vaak voor bij een hond. Chronische luchtwegproblemen kunnen leiden tot blijvende schade. COPD en longemfyseem kunnen het gevolg zijn. Zorg dus dat je er bij een infectie in de luchtwegen van je hond vroeg bij bent.

Soorten hoest herkennen 

Elke locatie en oorzaak geeft een eigen karakteristieke hoest. Het goed kunnen beschrijven van de hoest helpt de dierenarts bij het stellen van de juiste diagnose. Let er ook op of de hond slijm (of iets anders) ophoest, of hij specifiek op bepaalde momenten hoest en of het hoesten pijn lijkt te doen; als hoesten pijn doet, houdt de hond zijn hoest in en is de hoest vrij zacht van geluid. 

Er zijn veel verschillende oorzaken van hoesten:  

 • Irritatie en ontsteking
  Verreweg de meest voorkomende hiervan is Kennelhoest. Daarbij is het slijmvlies van de keel en het strottenhoofd ontstoken en heeft de hond een droge, harde en krampachtige hoest, vaak gevolgd door kokhalzen. De hond is opvallend hees en de keel is gevoelig bij aanraking. De ontsteking ontstaat door verschillende virussen en bacteriën, die zich vaak door de lucht verspreiden. Dit gebeurt eerder op plekken waar veel honden bij elkaar komen, zoals in een kennel of een asiel. Vandaar de naam kennelhoest.
 • Bronchitis
  Bronchitis is een infectie aan de bronchiën, de met slijmvlies beklede vertakkingen van de luchtwegen en de longblaasjes. Bronchitis kan veroorzaakt worden door een bacterie of virus. Bij bronchitis is meestal sprake van veel slijmvorming en een natte, rochelende hoest en soms wat reutelende ademhaling. Wanneer een acute bronchitis niet snel wordt verholpen, kan deze chronisch worden. Ook dieren die lange tijd irriterende stoffen inademen, kunnen last krijgen van chronische bronchitis doordat hun luchtwegen continu geprikkeld worden.
 • Pollenallergie
  Pollenallergie, bij mensen ook wel bekend als hooikoorts, is een bekende atopie bij honden. Bij atopie is sprake van een (hevige) allergische reactie op bepaalde stoffen (allergenen) die worden ingeademd door het dier of waar de huid mee in contact komt; vaak pollen/stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer een hond ‘seizoensgebonden snottert’ denk dan aan een pollenallergie. Desensibiliseren maakt je dier weerbaarder.
 • Vreemd voorwerp
  Een splinter uit een stok, iets scherps van de straat, een deel van een plant dat overdwars gaat: vreemde voorwerpen in de luchtwegen van honden kunnen een hoestprikkel veroorzaken: ze proberen het vreemde voorwerp uit te hoesten. Afhankelijk van waar het voorwerp zit kunnen de symptomen variëren van vrij plotseling hoesten tot benauwdheid. De schraperige hoest lijkt op de hoest bij kennelhoest. Ook kunnen honden last krijgen van een zere keel en meer gaan kwijlen. Om te diagnosticeren of er iets in de keel van een hond zit is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.
 • Tumoren
  Ook honden kunnen een tumor ontwikkelen in de luchtwegen. Deze drukken op de luchtwegen van de hond en veroorzaken zo een hoestprikkel.
 • Afwijkende bouw van de luchtpijp
  Bij verschillende mini en toy hondenrassen (o.a. Yorkshire terriër, Chihuahua en Dwergpoedel) komt een aangeboren afplatting van de luchtpijp voor, waardoor de luchtpijp dicht kan slaan tijdens het inademen. De hondjes hebben dan een toeterende hoest en zijn vaak benauwd tijdens inspanning of bij warm weer. Helaas bestaat hier geen behandeling voor. Het geven van een hoestdrank kan de irritatie wel wat verminderen.
 • Hartproblemen
  Een hartprobleem kan ook hoesten bij de hond veroorzaken. De hond heeft een harde, droge hoest, waar hij het meeste last van heeft als hij rustig is; dus vaak ’s avonds en ’s nachts. Als de hartklachten zodanig zijn dat de hond er door hoest, heeft hij meestal ook een verminderd uithoudingsvermogen en wordt hij snel moe. Het hartprobleem zal met medicijnen behandeld moeten worden, waardoor hopelijk ook de hoestklachten zullen verdwijnen.

Ondersteuning luchtwegen hond 

Fytotherapie met extracten van onder meer Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Drosera rotundifolia (Ronde zonnedauw, Hyssopus officinale, Salvia en Plantago Major (grote weegbree) hebben een verlichtende werking op de luchtwegen van je hond. 

Weetjes 

 • Gezonde weerstand
  Virussen, bacteriën en pollen hebben een grotere kans de hond ziek te maken als de weerstand laag is. Zorg daarom altijd dat je hond weerbaar is door het immuunsysteem te ondersteunen. Zeker in perioden van natheid en kou, als de hond verblijft in slecht geventileerde ruimten en als er sprake is van veel pollen in de lucht. Vitaminen en mineralen zorgen ook voor een gezonde weerstand.
 • Schoon werkt beter
  Een detox-of drainagekuur zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen en maken je dier weerbaarder tegen ziekmakende prikkels. Desensibilisatie maakt je hond weerbaarder tegen pollen en insectenbeten.
 • Snotneus
  Ale een hond een snotneus krijgt is er altijd wat aan de hand. Bij een hond komt namelijk geen onschuldige neusverkoudheid voor. Het even aankijken kan geen kwaad, maar houdt de hond goed in de gaten en neem de temperatuur op: als hij koorts heeft (hoger dan 39.0 °C), sloom wordt, als de uitvloeiing etterig of bloederig wordt of als de verschijnselen te lang aanhouden, ga dan met uw hond naar de dierenarts.