Kennelhoest

Kennelhoest, alle feiten op een rijtje

Veel hondenliefhebbers krijgen er helaas mee te maken: kennelhoest. Ben jij nog niet bekend met deze besmettelijke ziekte? Dat geeft niets, hier lees je alles over deze infectie die bij honden voorkomt. Wij geven antwoord op vragen als: wat is het eigenlijk? Hoe ontstaat het? Wat kan je doen? Wij van Puurnatuur.nl zijn naast dierapotheker een informatieve site. Daarom zetten wij alle feiten van kennelhoest op een rijtje voor elke dierenliefhebber!
 

Kennelhoest – wat is het?

We starten uiteraard bij het begin. Voor we uit gaan leggen hoe je hond kennelhoest kan krijgen, moeten we eerst toelichten wat het precies is. Kennelhoest is een besmettelijke infectie die voorkomt bij honden. Het gaat om een infectie van de neus, keel en luchtpijp, oftewel de voorste luchtwegen. Deze nare infectie is vergelijkbaar met onze verkoudheid of griep. Net zoals de griep kan kennelhoest per geval erg variëren.
Dit komt omdat diverse ziektewekkers kennelhoest veroorzaken. Eén van die ziektewekkers speelt bijvoorbeeld ook weer een rol bij de niesziekte die bij katten voorkomt. Hierdoor bestaat er dus de mogelijkheid dat katten en honden elkaar kunnen besmetten. Voor de gezondheid van mensen is het geen gevaar. Wij kunnen niet besmet raken met kennelhoest of met de ziektewekkers die de infectie veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van kennelhoest

Het is belangrijk om te weten dat kennelhoest eigenlijk een verzamelnaam is voor alle mogelijke vormen van infectie van de neus, keel of luchtpijp. Kennelhoest verspreidt zich net als een griepje via de lucht en contact onderling. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen zoals bij een kennel, wordt de infectie nog sneller verspreid. 
Je hond kan kennelhoest echter niet alleen in een kennel oplopen, maar overal waar honden bij elkaar komen. Iedere hond die in aanraking komt met andere honden kan deze nare hoest krijgen. De ziekteverwekkers vervoeren zich namelijk gemakkelijk op allerlei manieren. Over het algemeen wordt kennelhoest veroorzaakt de volgende virussen en bacteriën: het para-influenzavirus, de bacterie bordetella bronchiseptica en door adenovirussen.

Vatbaarder voor de infectie

Kennelhoest wordt veroorzaakt door diverse ziektewekkers, zoals hierboven is vermeld. Als de weerstand van jouw hond echter laag is, kan hij vatbaarder zijn voor deze infectie. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress. Er zijn allerlei aspecten die een weerstandsdaling kunnen veroorzaken. Soms kan je daar maar weinig aan doen.
Om jouw huisdier een beetje te helpen, kan je zijn weerstand in de gaten houden. Een gezonde weerstand, een gezonder beestje. Als jouw hond een goed, uitgebalanceerd dieet krijgt, heeft je huisdier in feite geen extra ondersteuning nodig. Toch kan soms de weerstand een beetje dalen. Denk bijvoorbeeld tijdens de seizoenswisseling. Dan kan je in overleg met de dierenarts eventueel multivitaminen of een ander supplement geven. 

Herkenbare symptomen van kennelhoest

Als een hond besmet is met kennelhoest, verschijnen de symptomen ongeveer 4 tot 10 dagen na de besmetting. Vaak zijn de symptomen niet ontzettend zwaar. Jouw hond zal bijvoorbeeld ineens een blaffende hoest krijgen. Daarnaast kan de hond gaan kokhalzen. Dat ziet eruit alsof het beestje zich verslikt heeft. Verder kan jouw huisdier kortademig worden en loopt er wellicht wat snot uit zijn snuit.
Over het algemeen zal een hond met kennelhoest zich niet heel ziek voelen. Meestal heeft een hond met deze infectie geen koorts en eet het verder normaal. Bovendien zijn de meeste klachten en symptomen na een paar dagen tot twee weken weer verdwenen. In het ergste geval kan kennelhoest een aantal maanden duren. Als je twijfelt over het welzijn van jouw hond, dan kan een bezoek aan de dierenarts uitsluitsel bieden. 

Gevaccineerd tegen kennelhoest

Regelmatig worden honden gevaccineerd tegen deze vervelende infectie. Toch is dat geen garantie dat jouw lieve huisdier geen kennelhoest oploopt. Net als onze griep wordt de infectie met kennelhoest veroorzaakt door heel veel verschillende ziekteverwekkers. Het is door die grote diversiteit aan boosdoeners niet mogelijk om te vaccineren tegen alle mogelijke varianten. Daarom worden de honden gevaccineerd tegen de meest voorkomende stammen. Dit zijn de eerder genoemde para-influenzavirus en bacterie bordetella. 

Wel of niet vaccineren

Steeds vaker besluiten hondeneigenaren om hun huisdier niet te vaccineren tegen kennelhoest. De reden hiervoor is vergelijkbaar met de keuze of men wel of niet een griepprik neemt. Er is namelijk geen garantie dat het honderd procent zeker werkt. Bovendien zijn er eventuele bijwerkingen van de vaccinatie. Daarnaast is kennelhoest over het algemeen ook wel redelijk goed te behandelen. Daartegenover staat dat de bijwerkingen en de impact die het kan hebben op de weerstand veel langer effect kan hebben. Echter, wanneer je met jouw hond naar een cursus of een pension gaat kan een inenting verplicht zijn. 

Er is steeds meer bekend over het vaccineren tegen een grote verzameling ziektes. ‘Baadt het niet, dan schaadt het niet’ blijkt niet op te gaan bij het vaccineren van je dier. Om jouw huisdier precies de benodigde hoeveelheid antistoffen te geven kun je vaccineren op maat. Met een titerbepaling kun je meten of jouw dier beschermd is tegen kennelhoest. Hiervoor wordt de VacciCheck gebruikt. Voor de vaccinatie wordt dan bepaald of er nog antistoffen in het lichaam aanwezig zijn, zodat er niet teveel wordt ingeënt.