Sporten met je hond

Agility, Canicross, Jacht, Pakwerk … welke sport er ook met een hond wordt beoefend, plezier én gezondheid van de hond staat voorop. Sport vraagt energie, zowel lichamelijk als mentaal! Wees er dus alert op dat de hond niet te veel stress ervaart, in een goede conditie is en dat zijn lichaam en geest de uitdaging aan kan. Dan alleen is sporten met je hond leuk! Superleuk zelfs, want veel honden zijn dol op het samen bezig zijn met de baas en het houdt hen in topconditie.  

Een gezonde basis bij sporten met de hond

Sport vraagt veel energie van een hond. Een sporter heeft meer behoefte aan de juiste bouwstoffen dan een hond die niet ‘werkt’. Daarom is naast het dagelijkse voer een aanvulling met vitaminen, mineralen en supplementen van een hoge kwaliteit noodzakelijk voor de sporthond.

Vitaminen houden je sporthond in een goede conditie.

Magnesium (- citraat) geeft het lichaam energie om te ontspannen en werkt ook ontspannend op de geest.

Essentiële omega-3 vetzuren, met een hoge concentratie EPA- en DHA- vetzuren zijn onmisbaar in het basisdieet van een sporthond. EPA en DHA zorgen, naast vitaliteit, voor souplesse bij beweging en helderheid in het koppie en houdt de hond lekker alert. Kies voor een kwalitatieve visolie of vegetarische olie.

Spieropbouw bij sporten met de hond

Net als bij mensen moet een training van een sporthond zorgvuldig worden opgebouwd. Rustig beginnen, langzaam uitbouwen van kracht en uithoudingsvermogen en zorgen voor een voldoende herstel. Ook honden kunnen overbelast raken, en het fnuikende is dat ze dat niet snel zullen laten merken. Vraagt de baas om actie terwijl ze spierpijn of andere overbelasting klachten hebben? Ze gaan gewoon door. Waarbij ze hun lijf schade kunnen toedienen.

Hoe doe je het dan wel?

  • Zorg voor een goed trainingsschema met een zorgvuldige opbouw in cardio en krachtontwikkeling en voldoende rustperioden voor herstel. Schakel eventueel een professionele hondentrainer in.
  • Een sportende hond of sporthond verbruikt meer energie. Om hem fit te houden ondersteun je de hond met de juiste voeding en de juiste supplementen. Als een hond meedoet aan officiële wedstrijden, let er dan op dat de supplementen dopingvrij zijn.

Supplementen voor een krachtig bewegingsapparaat bij de hond

Aminozuren zijn onmisbaar in de (top-)sport.  Ze ondersteunen bij de ontwikkeling van de spiermassa, spierkracht en ondersteunen het uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn aminozuren van essentieel belang bij herstel en groei van weefsel (vóóral spieren, banden, pezen en botten) en zorgen ze voor een snelle wondgenezing.

Supplementen met hoogwaardig glucosamine- en chondroïtinesulfaat helpen de gewrichten om soepel te blijven en zijn de juiste bouwstoffen om meer kracht te kunnen ontwikkelen. Het geeft een slungelige hond letterlijk meer body doordat een betere bespiering en helpt om de prestaties te verbeteren. Op deze manier bouw je een goede basis voor het sporten met je hond of het hebben van een sporthond.

Stressvrij plezier beleven aan sporten met de hond

Het vrij zijn van stress leidt tot betere prestaties in de sport. Dat geldt voor zowel de baas als voor de hond. En dan hebben we het niet over gezonde spanning voor een wedstrijd, want dat werkt juist stimulerend en verbetert de sportprestatie. Nee, we hebben het over zenuwen die door de keel gieren, een hond die niet begrijpt wat van hem verwacht wordt of die niet kan voldoen aan de vraag van de baas.

Daarnaast vraagt elke opdracht, spel of wedstrijd uiterste concentratie van een hond. Té enthousiaste, angstige of gespannen honden kunnen tijdens een proef of wedstrijd de focus verliezen. Supplementen met L-Tryptofaan kunnen zorgen voor ontspanning en rust voor een langere periode, zonder te versuffen. Wees je er ook van bewust dat honden als geen ander de spanning van de baas voelt. 

Sporttrauma zit in een klein hoekje bij sporten met de hond

Een misstap, verstuiking of klap door een verkeerde inschatting of botsing ligt op de loer bij honden die sporten. Ook de snelle wendingen en abrupte bewegingen kunnen te veel vragen van het bewegingsapparaat. Een spier – of peesscheur, een bandletsel of een overbelast gewricht is snel ontstaan.

Bij optreden van een trauma is het van belang snel te handelen. Dat bevordert het herstel en dat is zeker in het sportseizoen een groot voordeel.

Ook hier geldt dat een hond niet snel zal laten merken dat er wat aan de hand is en dat hij pijn heeft. Met het risico dat de beschadiging te laat onderkend wordt en het letsel groter. Kijk dus goed naar je hond. Als baas ken je hem het best en zie je hoe het met hem gaat.

Naast het diagnosticeren van de oorzaak en het nemen van de juiste maatregelen kun je het herstel na een trauma bevorderen met het geven van druppels met extracten van Ribes nigrum (Zwarte bes) Bellis perennis (Madeliefje), Arnica montana (Valkruid) en Ruta Graveolens (Wijnruit). Dat werkt het beste als je de druppels zo snel mogelijk na een trauma aan je hond geeft. Ook als je hond erg geschrokken is van iets, kunnen deze druppels worden gegeven en voorkomen dat de (schrik)angst zich vastzet in het dier. 

In het geval van een wond(je) bevordert een spoelvloeistof of zalf op basis van medicinale honingzalf voor een mooie heling van de huid. 

Supplementen voor een goed herstel na inspanning, letsel of overbelasting

Supplementen met kruiden als onder meer Harpagophytum (Duivelsklauw), Tussilago petasisis (Groot hoefblad), Equisetum arvense (Heermoes), Passiflora en Ribes nigrum (Zwarte bes) hebben een ontspannende en afvalstoffen afdrijvende werking en ondersteunen het herstel van beschadigingen, verrekkingen en overbelasting van spieren. 
 
Sporten met je hond of heb je een sporthond? Doen dus, maar houd het leuk!