Honingzalf

Bekijk de producten

Medicinale honingzalf met enzymrijke honing en essentiële oliën bevordert de snelle genezing van wonden. Op de afdeling chirurgie paard op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht worden veel wonden bij paarden behandeld met medicinale honingzalf. Er zijn inmiddels veel soorten honingzalf op de markt. Er wordt bij paarden ook wel gewone honing gebruikt, maar let op, de medicinale honingzalf die is ontwikkeld met de Universiteit van Wageningen, heeft veel voordelen.

Bron: 
NMLhealth

Enzymen

De enzymactiviteit kan worden gemeten door de honingzalf te verdunnen met water. Met een teststrip kan op verschillende tijdstippen het peroxidegetal worden gemeten, wat een maat is voor de enzymactiviteit. Het enzym glucose oxidase zorgt in een vochtig milieu voor een langzame (slow release) en een langdurige afgifte van zeer kleine concentraties waterstofperoxide. Lage concentraties waterstofperoxide werken zuiverend en ondersteunen het herstel van de wond.

Zelfhelende vermogen van de huid

De toegevoegde essentiële oliën worden toegevoegd aan de wondzalf voor bevordering van het zelfhelende vermogen. Er zijn er een aantal met een bittere smaak. Dit voorkomt dat dieren aan de zalf gaan likken. De geur van diverse essentiële oliën weert insecten bij paard en pony.

Jeukstillend

Cardiospermum-extract als toevoeging in honingzalf werkt jeukstillend. Dit is handig bij de behandeling van huidirritaties als zomereczeem bij paard en pony. Als dieren minder krabben en schuren kan de beschadigde huid beter en sneller herstellen.

Voor de veiligheid is het van belang alleen honingzalf die vooraf gesteriliseerd is bij uw paard te gebruiken en die geen levensvatbare Clostidiumsporen bevat.

Geen bijwerkingen

Medicinale honingzalf is verkrijgbaar in tubes van 10 en 30 gram en in een pot van 180 gram. De zalf mag direct op de huid worden aangebracht. Er zijn geen bijwerkingen bekend van honingzalf.

Referenties:

Brisighella G. et al. (2009) Toepassing van honingzalf en essentiële oliën bij de behandeling van kloven en wonden bij spenen van melkkoeien. Dier en Arts 2009 nr 5 194-197.

Creemers, T and W.J.P. Bosma (2006) Honingzalf voor wondgenezing en huidproblemen bij paard. Dier en Arts April 2006.

M. van Eijk en O. Groenhart (2006) Zoet na het zuur. Woundcare Consultant Society, WCS nieuws; 2006 22 nr 4 8-10.

P.A.M. Overgaauw en J. Kirpensteijn (2005) Honingzalf bij de behandeling van huidwonden. Tijdschrift voor Diergeneeskunde 130 (4) 115-116.

H. de Rooster, J. Declercq en M. van de Bogaert (2008) Honingzalf in de wondzorg: mythe of wetenschap? Klinische gevallen bij de hond. Vlaams Diergeneeskundig tijdschrift 78: 68-80.

Bekijk de producten

Deel deze pagina:


Bezorgd over uw privacy?