Niesziekte kat

Niezen, snotteren, en vieze ogen? Help de kat niest! Ieder huisdier kan een kwaaltje of ziekte oplopen. Ook katten kunnen bepaalde infecties en virussen te pakken krijgen. De niesziekte is bij een kat een veel voorkomende aandoening. Deze ziekte kan bij sommige katten zelfs levensbedreigend zijn. Ben jij niet bekend met de niesziekte bij een kat? Geen zorgen! Puurnatuur.nl is namelijk niet alleen een dierapotheker. Wij geven graag informatie aan alle dierenliefhebbers. Wil je dus graag meer kennis vergaren over de niesziekte bij een kat? Lees dan snel verder!

Wat is de niesziekte bij een kat?

Niesziekte bij katten en kittens is een besmettelijke infectie. Het betreft een virusaandoening van de neus, keel en luchtpijp, oftewel de voorste luchtwegen. Katten die deze infectie hebben opgelopen, gaan niezen, krijgen ontstoken ogen en gaan snotteren. De niesziekte kan snel verergeren bij katten en kan ervoor zorgen dat jouw huisdier zich ontzettend ziek voelt. Het is daarom belangrijk dat je gauw handelt, als jij vermoedt dat jouw kat de niesziekte heeft.

Niesziekte bij kat – mogelijke oorzaken

De niesziekte bij een kat kan worden veroorzaakt door diverse virussen. De meest bekende zijn feline herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het feline calicivirus. Van deze virussen zijn er echter ook weer een groot aantal stammen die betrokken kunnen zijn bij de infectie. Hierdoor is vaak een mengsel van ziekteverwekkers de oorzaak van de niesziekte bij een kat.

Omdat het een vermenging van diverse virussen betreft, is de niesziekte lastig te behandelen. Daar komt nog eens bij dat de ogen en de keel van de kat in verbinding staan met het neusje. Hierdoor heeft de infectie regelmatig ook effect op ogen en neus en zie je die terug in het ziektebeeld. Kortom, er zijn meerdere mogelijke ziekteverwekkers en meerdere onderdelen die besmet raken. Hierdoor wordt de niesziekte ook wel ‘het niesziektecomplex’ genoemd. 

Besmet door contact met anderen

Net zoals wij mensen de griep kunnen krijgen, kunnen katten niesziekte oplopen door besmet te raken door een soortgenoot. Over het algemeen kan een kat geïnfecteerd raken met de niesziekte door contact met andere katten. Het is echter ook mogelijk dat jouw huisdier via indirect contact ziek wordt. De niesziekte bij een kat kan namelijk ook overgedragen worden dankzij voorwerpen en zelfs mensen. Wanneer katten bijvoorbeeld hetzelfde mandje met elkaar delen kunnen zij elkaar besmetten.

Niesziekte bij een kat is vergelijkbaar met kennelhoest bij een hond. Zowel in de manier waarop de dieren besmet raken als in de manier waarop de ziekte tot uiting komt. Beide infecties veroorzaken kort gezegd veel snot en niezende/hoestende dieren. Zo wordt de niesziekte bij een kat over het algemeen overgedragen op plekken waar veel katten bij elkaar leven. Denk bijvoorbeeld aan een asiel. Uiteraard kan een kat die een leven leidt van een huisdier is nog steeds besmet raken. De kans is echter wel kleiner als jouw kat niet zo vaak buiten komt. 

Symptomen van de niesziekte bij kat

Ondanks dat de naam onschuldig klinkt, is de niesziekte bij een kat een heftige infectie. Een kat zal eerst alleen veel niezen. Kort daarna zal het beestje snotterige ogen en neus krijgen. Het gevaar van deze infectie zit het echter in de snelheid waarmee de niesziekte kan verergeren. Zo kan deze infectie alle slijmvliezen in het lichaam van een kat aantasten. Dit wil je als dierenliefhebber uiteraard voorkomen. Dus hoe herken je de niesziekte bij een kat?

Omdat er verschillende ziekteverwekkers zijn, kan de niesziekte bij een kat diverse symptomen krijgen. Er zijn gelukkig wel een aantal verschijnselen die het snelst en regelmatig herkend kunnen worden bij geïnfecteerde katten. Dit zijn onder andere: niezen, koorts, benauwdheid en kuchen. Door de verstopte luchtwegen kan een kat ook zijn eetlust verliezen. Tot slot zijn ooguitvloeiing en neusuitvloeiing ook duidelijke symptomen van de niesziekte bij een kat.

Bezoek aan de dierenarts

Vermoed jij dat jouw kat de niesziekte heeft? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk langs de dierenarts gaat. Niesziekte bij een kat moet namelijk direct behandeld worden. Zodra de dierenarts de diagnose heeft gesteld, kan de behandeling beginnen. Over het algemeen wordt de diagnose gesteld op basis van de verschijnselen en een kort lichamelijk onderzoek. Bij langdurige infecties of hardnekkige gevallen zal er een uitgebreid medisch onderzoek plaatsvinden. 

Niesziekte bij kat behandelen

Eigenlijk kan je maar weinig doen tegen de niesziekte bij een kat. Dat komt omdat het gaat om een virus. Je kan een virus niet bestrijden. Gelukkig kan je als dierenliefhebber wel de pijn verlichten door symptomen te bestrijden. Denk hierbij aan het bestrijden van de koorts. Daarnaast kan het voorkomen dat de dierenarts antibiotica voorschrijft om het ontstaan van andere bacteriële infecties voor te zijn. 

Voorkomen van de niesziekte

Niet iedere kat krijgt te maken met deze infectie. Je kunt als baasje namelijk een aantal dingen doen om de niesziekte bij jouw kat te voorkomen. Het belangrijkste is om de weerstand van jouw kat goed in de gaten houden. Het is voor ieder huisdier belangrijk dat ze een sterke, gezonde weerstand hebben. Anders zijn ze namelijk vatbaarder voor ziektes en infecties. L-Lysine kan helpen om de weerstand van de kat te verhogen, om zo virale infecties te voorkomen. 

Tot slot is het verstandig om gelijk naar de dierenarts te gaan met een kat die aan niesziekte zou kunnen lijden. Twijfel jij of vermoed je dat jouw kat ziek is? Raadpleeg altijd een deskundige! Wacht niet langer dan een dag of twee om met de niezende kat naar de dierenarts te gaan.