Urinewegen kat

Bekijk de producten voor gezonde urinewegen en spijsvertering

Veel katten, zowel poezen als katers, hebben problemen met blaas en nieren. Een oorzaak kan stress zijn, een te zout en eiwitrijk voer, te weinig drinken of ouderdom. Een pijnlijke aandoening, waarbij de kat vaak een speciale voeding via de dierenarts voorgeschreven krijgt.

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een veel voorkomende aandoening bij de kat. De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking is een bacteriële infectie: bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen en vermenigvuldigen zich daar. Dieren met een blaasontsteking moeten veel plassen. Vaak kost dat moeite en zijn het kleine plasjes. De urine kan troebel zijn en er kan ook bloed inzitten. Soms doet plassen zichtbaar pijn. De oorzaak van blaasontsteking bij de kat wordt ook wel ‘idiopathisch’ genoemd, dit is de medische term voor ‘onbekend’. Veelal kan stress, angst of spanning een oorzaak zijn. Een nieuwe (buur)kat, veranderde gezinssamenstelling, etc. zijn redenen waaraan gedacht kunnen worden. Er zijn een aantal middelen die de conditie van de blaaswand verbeteren, de weerstand verhogen, een ontspannende invloed hebben en stress verminderen.

Voorkomen

Om te voorkomen dat een blaasontsteking de kans krijgt zich uit te breiden naar de nieren, wordt meestal antibiotica ingezet. Blaasontstekingen hebben echter de neiging om vaker terug te komen. En steeds opnieuw inzetten van een antibioticakuur is om meerdere redenen niet aan te raden. Je kat kan resistent worden. En naast de schadelijke bacteriën worden ook de gezonde bacteriën gedood, waardoor de weerstand verzwakt.

Een supplement met Cranberry helpt de blaas en urinewegen gezond te houden. De Cranberry of Grote Veenbes is een zeer zure bes. Lang werd aangenomen dat het de zuurgraad van deze bes was die een ongunstig milieu voor bacteriën creëerde in de blaas. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze werking op een ander mechanisme berust. Het zijn vooral de rode kleurstoffen, proanthocyanidinen, uit Cranberries die de aanhechting de bacteriën aan de blaaswand verhinderen. Hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen: ze worden uitgeplast voordat ze problemen kunnen veroorzaken.

Toch blaasontsteking?

Wanneer er toch sprake is van een blaasontsteking, geef de kat dan een supplement met Cranberry in combinatie met fytotherapeutische druppels. Deze hebben een ontstekingsremmend, pijnstillend en vochtafdrijvend effect. Raadpleeg ook altijd een dierenarts en blijf niet zelf dokteren.

Stress kan blaasontsteking veroorzaken

Sommige katten gaan van stress in huis plassen of ontwikkelen een stress gerelateerde blaasontsteking. Dat noem je idiopathische blaasontsteking. Ondanks dat er bij een idiopathische blaasontsteking niets in de urine te vinden is, lijken de klachten wel op een bacteriële blaasontsteking: vaak kleine beetjes plassen, op rare plaatsen in huis in plaats van in de kattenbak, pijn bij het plassen of persen op de urine. De verklaring is dat door de stress die de kat ervaart er een afwijking in het slijmvlies van de blaas ontstaat. Ook raken de zenuwen in de blaas overprikkelt en krijgt de kat de hele tijd het gevoel dat hij ‘moet’ plassen.

Katten zijn echte controle freaks, alles wat anders is dan normaal kan stress opleveren. Als eigenaar heb je het vaak niet door dat er dingen zijn of dingen die je doet, stress bij de kat opleveren. Zie je dat je kat spanningsklachten heeft dan is het allerbelangrijkste wat je moet doen het achterhalen van de oorzaak van de stress. En als de oorzaak bekend is, deze bij voorkeur weg nemen.

Drinkgedrag van katten

Een andere oorzaak van blaasontsteking is te weinig vocht binnenkrijgen. Katten zijn van nature geen drinkers. In het wild krijgen katten het meeste water binnen via hun eten! Om katten te stimuleren meer te drinken kun je zorgen dat er op meerdere plekken in huis water wordt aangeboden. Het is onderzocht dat katten beter drinken als hun drinkbakje niet in de buurt van het eten of de kattenbak staat. Veel katten vinden het lekker om regenwater te drinken. Een schaaltje of bakje in de tuin kan dan handig zijn. Ook een kattenfonteintje met stromend water, kan een stimulans zijn voor katten om te drinken. Ze drinken trouwens vaak ook graag uit de kraan!

Plasplek na blaasproblemen

Heeft de kat een blaasontsteking of last gehad van blaasgruis? Dan kan hij of zij de pijn die hij ervaren heeft bij het persen, linken aan de kattenbak en ernaast gaan plassen. Zet ook dan eens een tweede bak neer, vaak helpt dit. 

Plast de kat toch in huis? Maak dit liever niet schoon met bleekmiddel, dit vindt de kat juist aantrekkelijk om weer overheen te plassen. 

Een vaste plek in huis waar geplast wordt, zoals een matje of het aanrecht? Leg daar eens aluminiumfolie neer. Dat geluid vinden katten niet leuk om op te plassen, en schrikt vaak af.

Nierfalen

De meeste katten met nierfalen vertonen pas symptomen als de nieren al voor 70% zijn aangetast. Dat is zo jammer. Veel liever wil je voorkomen dat je kat op oudere leeftijd nierproblemen ontwikkelt. Zorg er daarom voor dat je vanaf de leeftijd van acht jaar je de nieren van de kat gaat ondersteunen.

Kies voor voeding met kwalitatief hoogwaardige goed opneembare eiwitten. Let er ook op dat de voeding geen kleurstoffen en vulstoffen bevat. Dit zijn namelijk allemaal afvalstoffen voor het lichaam en de nieren moeten hard werken om het lichaam hiervan te ontdoen. Zeker bij oudere katten is het daarom goed om in het voor- en najaar een detox kuur te doen met fytotherapeutische druppels. Deze helpen lever en nieren om het lichaam te reinigen. Pas echter wel op dat je geen detox doet bij een ziek of zwak dier. het kan te zwaar zijn en dan wordt de kat alleen maar zieker. Omega-3 heeft een preventieve en therapeutisch effect op nieren. In visolie zit Omega-3. Het zijn met name de ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen van de uit Omega-3 verkregen EPA en DHA, die visolie tot een therapeutisch product bij nierproblemen bij de kat maken.

Symptomen

Een belangrijk signaal van nierfalen is dat het dier minder gaat eten, soms in combinatie met het uitscheiden van voedingsstoffen in de urine. Ook komt het voor dat het dier gaat braken. Al met al kan het dier behoorlijk afvallen. Andere symptomen zijn veel drinken en veel plassen. De vacht wordt dof en het dier ziet er minder fit uit. 

Behandeling

Als je vermoed dat je kat problemen heeft met zijn nieren raadopleeg dan altijd een dierenarts. Wel kun je de nieren ondersteunen met Omega-3 olie en fytotherapeutische druppels met extracten van kruiden die een positieve werking hebben op de nieren. De ingredienten werken ontstekingsremmend, vochtafdrijvend, verminderen het urinezuur en ondersteunen de nierfunctie. 

In visolie zit Omega-3. Het zijn met name de ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen van de uit Omega-3 verkregen EPA en DHA, die visolie tot een therapeutisch product bij nierproblemen bij de kat maken.

Obstipatie door nierfalen

Veel katten krijgen als gevolg van nierfalen last van obstipatie. In dat geval kunnen zij goed ondersteunt worden met de vezels van Plantago ovata in combinatie met veel water. 

Bekijk de producten voor gezonde urinewegen en spijsvertering