Paarden en luchtwegen

Voor een heleboel paarden is deze periode van het jaar er een van veranderingen: voor een groot aantal betekent het teruggaan van de paddock of weide naar stal. Daarnaast slaat het weer duidelijk om; na een lange bloedhete zomer is het nu toch echt koud geworden. De zomervacht wordt ingeruild voor een wintervacht of paarden worden geschoren en al dan niet onder dekens gehouden.
 

Symptomen

Een paard met luchtwegproblemen kan verschillende symptomen laten zien. Soms beginnen klachten met hoesten of neusuitvloeiing. Vaak zie je ook een verminderd uithoudingsvermogen en als ze erg benauwd worden, zie je de buik meebewegen in de ademhaling. Schakel een dierenarts in als je deze symptomen bij jouw paard ziet!

Hoe werkt het nou precies met de luchtwegen?

De luchtwegen van een paard bestaan voorste en achterste luchtwegen, waarbij de voorste luchtwegen bestaan uit neusgang en luchtpijp. De achterste luchtwegen uit bronchiën, bronchiolen, longblaasjes en longen. De zuurstofrijke lucht komt in de longen terecht via de neusholte, keel en luchtpijp. De luchtpijp is een buis die door kraakbeenringen verstevigd wordt. De luchtpijp komt uit in de bronchiën die op hun beurt weer uitmonden in kleine bronchiën en bronchiolen. Bronchiolen zijn een soort kleine buisjes die door spieren worden open gehouden en monden uiteindelijk uit in de longblaasjes. Longweefsel is elastisch, waardoor het tijdens de ademhaling op kan rekken door middel van de ademhalingsspieren en het middenrif. In die longblaasjes gaat zuurstofrijke lucht het lichaam in en afvalstoffen verlaten het lichaam, zoals koolstofdioxide. De luchtwegen van een paard worden schoongehouden door kliercellen en trilhaartjes. De kliercellen maken slijm aan dat stof en ongewenste cellen opneemt en de trilhaartjes werken deze dan weer naar buiten. Als er (te) veel van deze stofdeeltjes worden ingeademd of bij een infectie wordt er meer slijm aangemaakt door deze kliercellen. De trilhaartjes hebben meer slijm af te voeren en dat kan neusuitvloeiing geven of hoest veroorzaken. Door deze infectie kunnen de trilharen beschadigen, waardoor het slijm niet voldoende afgevoerd kan worden. Daardoor kan er slijm en vuil achterblijven in de longen, wat weer voor nieuwe irritatie en infecties kan zorgen. Een acute luchtweginfectie wordt vaak door virussen veroorzaakt. Als je paard klachten heeft, wacht dan niet te lang met actie ondernemen! Hoe langer klachten aanhouden, hoe lastiger het wordt om het probleem aan te pakken. Bovendien kan het paard dan ook uiteindelijk een allergie gaan ontwikkelen. Vergeet niet dat ook stressfactoren zoals verhuizing, nieuw paard of juist verlies van een vriendje op stal een daling van het immuunsysteem kunnen geven en daarmee paarden gevoeliger worden voor allerlei (luchtweg-)infecties en aandoeningen!

Waar wil je je paard mee ondersteunen? 

Kruiden

en/of 

Druppels