Hoefbevangen

Bekijk de producten

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Hoefbevangenheid wordt ook wel Laminitis genoemd. Dit woord verwijst naar de lamellen waarmee het hoefbeen aan de hoefschoen bevestigd is. De zwelling en de vloeistof, die ontstaan door de ontsteking, veroorzaken een grote druk op en een enorme pijn in het omliggende gebied. In het ernstigste geval kunnen de lamellen beschadigen en zelfs losraken. Daardoor kan het hoefbeen in de hoef kantelen en door de zool van de hoef breken. Dit is enorm pijnlijk voor het paard. Is dit het geval, dan kan het dier meestal niet meer gered worden. Wanneer een paard hoefbevangen is dient er snelle hulp  van de dierenarts ingeschakeld te worden.

Oorzaken hoefbevangenheid 

Een paard kan op verschillende manieren hoefbevangen raken. Een belangrijke schakel is insulineresistentie en suikerhuishouding, wat ook door verschillende oorzaken kan ontstaan. Obesitas, suikergehalte in voer en gras, maar ook stofwisselingziekten, hormoonhuishouding en verkeerde belasting zijn van invloed op het ontstaan van hoefbevangenheid. Dat is ook de reden dat er niet slechts één dieet en behandeling voor een hoefbevangen paard is. 

Ingrediënten bij hoefbevangenheid 

Gelukkig zijn er een aantal ingrediënten om het leed te verzachten en vooral ook ter preventie van hoefbevangenheid. Medicatie dient altijd te worden gecombineerd met schraal voeren en géén, of beperkte weidegang. Boosdoener is het suikergehalte in het gras, te vinden op internet onder fructaan-index of fructosamine-gehalte. Met name na een koude tijd of nacht is het suikeraandeel in het gras veel te hoog voor de spijsvertering van het paard en moet worden gewerkt aan een goede suikerstofwisseling. Daarnaast is het belangrijk om verdunde extracten van Braaknoot, Japanse notenboom, Moerasrozemarijn en Valkruid te geven Ze werken ontstekingsremmend, pijnstillend, vocht afdrijvend en bevorderen de bloedsomloop. 

Vergaande gevolgen 

Bij een hoefbevangen paard zijn ook de bloedvaten van de hoeflederhuid beschadigd, er treedt vocht uit. Deze zwelling in de hoefschoen is erg pijnlijk. Zet een combinatie van deze extracten in bij een paard dat hoefbevangen is, bij een slechte doorbloeding en zwelling van de hoef.  

Bekijk de producten