Beweging van een paard

Beweging van een paard is een samenspel tussen verschillende structuren. Het bewegingsapparaat is een ingewikkeld complex van botten, spieren en pezen, waarbij de wervelkolom de basis vormt voor de beweging van het paard. Gewrichten, omvat door gewrichtskapsel, bekleedt met kraakbeen en verstevigt met banden, zorgen ervoor dat de beweging plaats kan vinden. Gewrichtssmeer of synovia zorgt voor een goede smering van de gewrichten. 

Aandoeningen en symptomen, gerelateerd aan de beweging van het paard.
Therapieën bij beweging bij een paard

Een ongeluk zit in een klein hoekje: een val- of struikelpartij, een verkeerde draai of een te zware training, er is snel iets mis met de beweging van een paard. Met de juiste behandeling kan de schade echter beperkt blijven en de beweging van het paard worden hersteld. In de meeste gevallen dan. Helaas zijn er ook ziekten en aandoeningen die blijvende schade veroorzaken. Met bijbehorende klachten. 

Preventie van blessures is de belangrijkste stap in de zorg voor een soepele beweging van het paard. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar vooral op zoek te gaan naar de oorzaak. Hiermee voorkom je dat de klacht weer terugkomt en zorg je voor een goed herstel van de structuur en bevorder je de optimale beweging van het paard. Fytotherapeutische of homeopathische druppels stimuleren het zelfgenezend vermogen van het dier. Vitaminen- en mineralen, kruiden, olie en andere bouwstoffen zorgen voor een goede basis. Voor de buitenkant zijn er sprays en gels om een ontspannen beweging van het paard en een betere doorbloeding van de spieren te bevorderen.

Beweging paard: anatomie en aandoeningen

Botten

Bot bestaat uit een dynamisch en actief weefsel. De botmassa wordt continu gerecycled in het paardenlichaam, waarbij sponsachtig botweefsel sneller wordt vervangen en compact botweefsel er iets langer over doet. Voeding met voldoende eiwitten, vitamine C, vitamine D, vitamine A , magnesium en calcium, zorgt voor sterke botten. Voldoende beweging is de andere belangrijke voorwaarde voor gezonde en sterke botten van een paard. 

In het eerste levensjaar groeit het skelet van een veulen uit tot het definitieve volwassen skelet. Bij een veulen bestaat het skelet nog grotendeels uit kraakbeen, dat via een verbeningsproces omgezet wordt in botweefsel. Voorwaarden voor een succesvol verbeningsproces zijn de erfelijke aanleg, de mate van weidegang van het veulen, de belasting van het skelet, de groeisnelheid en de voeding. Al deze factoren zijn van blijvende invloed op de beweging van het paard. Een te hoge belasting van het skelet van een veulen in de groei heeft een negatief effect op de botkwaliteit.  
Botbreuken,  osteochondrosis dissecans en artrose zijn de meest voorkomende aandoeningen aan het skelet. 

Gewrichten

Het gewricht vormt het scharnierpunt tussen beenderen. Er zijn drie soorten gewrichten te onderscheiden: het scharnier-, kogel- en draaigewricht. Kraakbeen en gewrichtsvloeistof zorgen dat de beweging van het paard soepel en glad verloopt. De banden- ofwel ligamenten houden het gewricht bijeen.  

Tijdens de dagelijkse beweging van het paard werken er grote krachten in op een gewricht. Door verkeerde belasting kan er teveel kraakbeen worden opgebouwd, maar ook teveel worden afgebroken. Ook een afwijkende beenstand met een verkeerde belasting, ontsteking, botbreuk en/of ouderdom kan beschadiging veroorzaken en leiden tot artrose en artritis in het gewricht. 

Wervelkolom 

De wervelkolom bestaat uit hals-, borst-, lende-, sacrum en staartwervels. De wervelkolom ondersteunt het skelet, vormt de aanhechtingsplaats van veel spieren, beschermt het ruggenmerg wat er door heen loopt en geeft bescherming aan enkele organen. Een soepele wervelkolom is essentieel voor de beweging van het paard. De beweging tussen de wervels is minimaal, maar in haar geheel is de wervelkolom heel erg beweeglijk, vooral ter hoogte van de hals en lage rug. 
De oorzaken van klachten aan rug en hals zijn vaak secundair. Vaak is er een onderliggend probleem dat de klacht veroorzaakt. Bijvoorbeeld een asymmetrische belasting van de wervelkolom door kreupelheid van het paard of door een scheve zit van de ruiter. Ook kunnen er wervelblokkades ontstaan. Bij een doorgezakte rug van een paard – kissing spines – botsen de wervels tegen elkaar. 

Bekken

Het bekken vormt de overgang van het achterbeen naar de wervelkolom. Het bekken bestaat uit het sacrum en twee bekkenhelften, die met elkaar een ring vormen en verbonden zijn door ligamenten. Het schaambeen vormt de verbinding aan de voorzijde.  
Bekkenproblemen gaan vaak samen met rugproblemen, waardoor beweging voor het paard moeilijk en pijnlijk wordt en het dier minder presteert. Oorzaak is vaak een direct trauma of botbreuk, beschadigingen aan de banden en/of spieren of een beknelde zenuw. Het klinisch onderzoek richt zich op pijn, beweeglijkheid en asymmetrie van de verschillende bekkenonderdelen. De dikke bilspieren en buik zitten een echo-onderzoek vaak in de weg. 

Spieren en pezen 

Sterke spieren zijn de basis van een sterk bewegingsapparaat bij bij het paard. Zwakke spieren leiden tot asymmetrie en een dysbalans in het bewegen wat weer kan leiden tot een verkeerde belasting in de gewrichten. De pees is het niet- samentrekkende deel, waarmee de spier vastzit aan het bot.  

Beschadiging aan een pees ontstaat vaak door een overrekking of een acute overbelasting. Dat kan gebeuren door een trauma of een gekke beweging. Bij een chronische overbelasting van de pees ontstaan er steeds meer kleine beschadigingen, waardoor de pees steeds verder verzwakt. Bij een paard zijn vooral de pezen van de oppervlakkige- en diepe buiger, het checkligament en de interosseus gevoelig voor een blessure. 

Stel de juiste diagnose bij een verstoorde beweging van het paard

Bij Puurnatuur.nl is een gerichte aanpak, de behandeling van de oorzaak en niet enkel de symptomen, de groene lijn die door alle adviezen op het gebied van beweging van het paard heen loopt. Op zoek naar de oorzaak zijn de volgende vragen van belang: 

  • Is de klacht acuut of geleidelijk ontstaan? 
  • Was er sprake van een trauma of verkeerde beweging van het paard? 
  • Is er pijn en wordt de pijn veroorzaakt door bot(vlies), spier, pees of gewricht?
  • Is er sprake van een zwelling en warmte? 
  • Is de pijn er alleen tijdens beweging of ook in rust? 
  • Zijn er startpijnen en nemen die af na een poosje bewegen? 
  • Beweegt het paard asymmetrisch? 

Daarnaast is een diagnostisch bewegingsonderzoek nodig, eventueel aangevuld met echo- en/of röntgendiagnostiek. In combinatie met het klinische beeld leidt dit tot een diagnose van de verstoorde beweging van het paard. 

Totaalbehandeling bij blessures 

Preventief zijn er bouwstoffen en mineralen die het bewegingsapparaat ondersteunen en het paard soepel laten bewegen. Deze stoffen bevorderen het herstel van de aangedane structuur. Kruidenpreparaten, homeopathie en fytotherapie met medicinale druppels van planten (extracten) ondersteunen het zelfherstellende vermogen van het lichaam. 

Voedingssupplementen met de volgende bouwstoffen voor het bewegingsstelsel: 

  • Glucosamine bevordert de regeneratie van beschadigd gewrichtskraakbeen en bestrijdt ontstekingsprocessen in de gewrichten. Het is de bouwsteen voor alle aminosuikers en wordt ingezet bij degeneratieve gewrichtsaandoeningen als artrose, artritis en reumatische aandoeningen.
  • Magnesium, calcium en fosfor zijn bouwstenen voor botten en gewrichten en spelen een belangrijke rol bij de opbouw van bindweefsel. Magnesium werkt tevens ontspannend op de spieren en biedt daardoor verlichting bij pijn. 
  • Methyl Sulfonyl Methaan of MSM ondersteunt de opbouw van kraakbeen en bevordert de stofwisseling. Daarnaast werkt het pijnstillend op spieren en gewrichten en gaat het ontstekingen tegen.  

Uitwendig kan het herstel van de beweging van het paard worden bevorderd met smeermiddelen en sprays waarin kruiden zijn verwerkt. 

Therapieën 

Naast deze algemene ondersteuning kan, afhankelijk van de diagnose en oorzaak, men kiezen voor een behandeling met acupunctuur, fysiotherapie, chiropractie of osteopathie. 
 
Een juiste balans in belasting en belastbaarheid is een voorwaarde voor ene goed herstelproces, waarbij bij een toename van de belastbaarheid de belasting gedoseerd wordt opgevoerd. Dit kan je doen aan de hand van een goed trainingsschema waarbij de beweging cq belasting van het paard gedoseerd wordt opgevoerd. Een goede warming up en cooling down en een schokdempend beslag helpen bij een juiste opbouw van de belasting. Houd ook rekening met de ondergrond en vermijd teveel oneffenheden.  

Tips en weetjes over de beweging van het paard

Rustig de stal in!

Veel ruiters geven hun paard na het rijden iets lekkers in de box. Als het paard iets te enthousiast de stal inloopt kan hij met zijn heupbot tegen het kozijn van de stal botsen en zo een beschadiging van het bot oplopen. 

Rust roest

Bij een blessure zal het paard zijn pijn willen vermijden en het aangedane lichaamsdeel willen ontlasten. Om dan maar helemaal niet te bewegen lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Gedoseerde en gecontroleerde beweging bevordert namelijk het herstel.