Huidaandoeningen en vachtproblemen bij een paard

Huidaandoeningen en vachtproblemen komen helaas vaak voor bij het paard. Bij veel voorkomende huidproblemen zoals staart-en maneneczeem, mok, schimmelinfecties en bultjes is het belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar vooral te zoeken naar de oorzaak van het ongemak. Pas dan is het mogelijk om goed te behandelen, zodat het probleem niet terugkomt. De behandeling van huidaandoeningen bij het paard kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden ingezet. Van binnenuit met fytotherapeutische of homeopathische druppels of vitaminen- en mineralen en kruiden. Voor de buitenkant zijn er sprays, gels of pasta’s om op de aangedane plekken aan te brengen.

Huidaandoeningen bij het paard kunnen worden onderverdeeld in besmettelijke en niet-besmettelijke ziektes: 

Besmettelijke huidaandoeningen bij het paard 

Besmettelijke huidaandoeningen bij het paard zijn schimmelinfecties, regenschurft (rain rot), folliculitis (ontsteking van de haarzakjes) veroorzaakt door de Staphylococcus aurus- bacterie, sarcoïden (huidtumoren) veroorzaakt door een virus, wratten of exantheem veroorzaakt door een herpesvirus en schurftmijt. Deze laatste komt vaak voor bij paarden met een lage weerstand. Ook een luizeninfectie komt voor bij paarden, vaak in het vochtige voorjaar bij dieren met een gebrekkige weerstand.  

Niet-besmettelijke huidaandoeningen bij het paard 

De niet-besmettelijke huidaandoeningen bij paarden zijn allergische reacties op bijvoorbeeld insecten of schoonmaakmiddelen. Een atopie is een reactie op het inademen van pollen of stof. Ook kunnen huidproblemen ontstaan door het niet goed functioneren van maag en darmen. Bultjes ontstaan als gevolg van te hoog eiwitgehalte, een dikke manenkam of vet bij de staart ontstaat als gevolg van een teveel aan suikers. Vaak ontstaat er insulineresistentie bij (sobere) paarden door een teveel aan fructosamine in het gras met als gevolg staart- en maneneczeem.  Ook zijn er huidproblemen met kaalheid (alopecia) of kan er zonnebrand ontstaan op lichte plekken. Huidverwondingen door een trauma of wonden door schuren of zadeldruk behoren ook tot de niet-besmettelijke huidaandoeningen van het paard.   

Dan zijn er nog een aantal huidaandoeningen en vachtongemakken die een hormonale oorzaak hebben zoals Cushing, Seborroe (deels) of auto-immuunziekten zoals pemphigus (blaarziekte).  

Het belang van een juiste diagnose   

Gerichte aanpak, niet alleen symptomen maar vooral de oorzaak behandelen. Dat is bij Puurnatuur.nl de rode draad die door alle adviezen heen loopt als het gaat om huidaandoeningen bij het paard. Daarom is het goed om antwoord te kunnen geven op een aantal vragen, zoals: 

 • Is de huidaandoening acuut of bestaat het probleem al langer?  
 • Begon het probleem in een bepaald seizoen of is er ongemak gedurende het hele jaar? 
 • Op welke plaats is de huidaandoening zichtbaar bij het paard?  
 • Is er iets gewijzigd in de omgeving of de voeding?  
 • Is het paard onlangs geënt?  
 • Zijn er stalgenoten met dezelfde huidaandoeningen?  
 • Verergeren de klachten van de huidaandoening bij het paard bij hogere insecten-intensiteit, meer zon of bij regen?  
 • Is de mest van het paard onlangs nog getest op wormen of andere parasieten?  

Totale behandeling van huid- en vachtaandoeningen bij het paard  

Na het stellen van de diagnose is er een enorm scala aan behandelmethoden. Het is belangrijk om een huidprobleem bij het paard breed aan te pakken. Het is goed om de oorzaak juist in beeld te krijgen en daarna te behandelen van binnenuit en van buitenaf. Zowel bij staart-en maneneczeem als mok, is de ervaring dat deze totaal-aanpak het meeste effect heeft op de huidaandoening van het paard en dat alleen hiermee herhaling kan worden voorkomen!  Let op: bij al deze aandoeningen bestaat er niet één wondermiddeltje, het gaat om de combinatie van producten, ieder met zijn eigen specifieke werking en vaak ook werkzaam in synergie met elkaar. 

Inwendige/orale behandeling van de huidaandoening kan met: 

 • Homeopathie, voor het aanspreken van het zelfgenezend vermogen van het paard. Zowel voor desensibiliseren als voor het verminderen van jeuk die door de huidaandoening wordt veroorzaakt.  
 • Fytotherapie, medicinale druppels van planten voor het beter doen functioneren van organen waaronder de huid. Detox of draineren voorkomt overmatige immuunreacties.  
 • Kruidenpreparaten met bouwstoffen voor de huid. 
 • Vitamines en mineralen voor het beter laten functioneren van de huidstofwisseling  
 • Essentiele aminozuren zoals L-Lysine voor het voorkomen cq verminderen van herpesinfecties  
 • Omega-3 of vegetarische olie voor de kwaliteit en souplesse van de celmembranen en het verminderen van ontstekingsreacties

Uitwendige behandeling van de huidaandoening kan met:  

 • Vettige zalf op basis van honing of calendula bij droge plekken  
 • Honingproduct ter voorkoming van wondinfecties  
 • Aloë Vera gel bij schimmelinfecties   
 • Vloeistof op basis van honing bij grotere plekken en abcessen 
 • Lotion of spray ter afwering van insecten: vliegen, muggen of horzels  
 • Pasta op basis van zink en zwavel voor het laten indrogen van natte plekken bij mok of eczeem  
 • Wassen met paardvriendelijke middelen, zoals shampoo op basis van honing of Aloë Vera  

Therapie bij huidaandoeningen van het paard 

Omdat de oorzaak voor huidaandoeningen in het hele lichaam van het paard kan liggen zijn alle behandelmethoden mogelijk:  Homeopathie, fytotherapie, Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), orthomoleculaire therapie (voedingsstoffen), draineren, management (zoals bescherming met een eczeemdeken) of opstallen als de muggen actief zijn.  

TIPS en WEETJES  

Geen knoflook!!!  

Knoflook wordt vaak gebruikt als supplement voor het verminderen van vliegen en insecten bij huidaandoeningen bij het paard. Gebruik echter nooit knoflook door de voeding. De hoeveelheid die je moet geven voor een afdoende effect is enorm slecht voor de gezondheid van je paard. Paarden kunnen een stofje uit de knoflook niet verdragen, ze krijgen hiervan bloedarmoede.  

Voorzichtig met antibiotica

Zorg allereerst dat de oorzaak achterhaald wordt en geef vooral niet als standaardmiddel antibiotica. De meeste huidaandoeningen bij het paard worden niet veroorzaakt door een bacterie. Als je dan wel antibiotica geeft, raakt de darmflora uit balans met vaak tot gevolg dat er na het stoppen van de antibioticakuur een huidreactie optreedt en de huidproblemen zich herhalen. Wees daarom terughoudend met het toedienen van antibiotica bij huidaandoeningen bij je paard. 

Mok in de sok?  

Mok is een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Neem een huidafschraapsel voor het bepalen van de oorzaak en het uitsluiten van schurftmijt! Vaak is enorme jeuk aan de kootholte een reactie op een mijt. Dan moet de mijt bestreden worden en heeft een zinkzwavelpasta onvoldoende effect. Het ene paard is gevoeliger voor dergelijke huidaandoeningen dan het andere paard. Zo zijn Friezen en Tinkers gevoeliger voor mok bij aanhoudend nat weer. Ook witte paardenvoeten zijn gevoeliger voor mok.

Corticosteroïden bij jeuk?  

Wees ook met cortico’s terughoudend bij huidaandoeningen bij het paard. Vooral bij de sobere rassen zoals koudbloeden Fjorden, Shetlanders en IJslanders kan een behandeling met corticosteroïden bijvoorbeeld resulteren in hoefbevangenheid.