Therapieën voor luchtwegen paard

Bekijk de producten

Luchtwegproblemen zijn vaak erg hardnekkig, maar met een adequate behandeling en een zo goed mogelijk stalklimaat kan behandeling succesvol zijn. 

Rust?

Paarden met luchtwegproblemen hoeven in principe niet volledig op rust te staan. Lichte beweging en lichte arbeid helpt de longen schoon te krijgen. Wel is het belangrijk om het paard niet te zwaar te belasten en om het na afloop van de arbeid goed uit te laten stappen. Tijdens de arbeid is het aan te raden goed op de ademhaling en de ademhalingsfrequentie te letten: het paard mag natuurlijk niet benauwd worden.

Na een acute virale luchtweginfectie is het raadzaam om het paard minimaal een week niet te veel te belasten. Hiermee verklein je de kans op een chronische bronchitis aanzienlijk. 

Maatregelen

De belangrijkste maatregel bij paarden met een luchtwegprobleem is het stofarm maken van de (stal) omgeving. Hiermee neemt de concentratie ziektekiemen en schimmels af en wordt de overprikkeling van de luchtwegen vermindert. Dit is te bereiken door:

  • Het natmaken van het hooi en het geven van kuilgras
  • Het paard direct vanaf de vloer voeren
  • Opstallen van het paard in een buitenbox, met liefst zo veel mogelijk weidegang
  • Stro vervangen door houtkrullen, zaagsel of vlas; kiezen voor rubberen stalmatten is nog beter
  • Box niet opstrooien in de aanwezigheid van het paard
  • Goede ventilatie en schoonmaak van de box en stal, zodat de concentratie aan ammoniak vermindert. Ammoniak kan voor irritatie van de luchtwegen zorgen.
  • Opslag van hooi en stro niet in de stal waar het paard met luchtwegproblemen staat
  • Het vermijden van tocht
  • Weerstand verhogen

Een paard met een verlaagde weerstand is vatbaarder voor virussen. Een virusinfectie herken je aan de doorzichtige neusuitvloeiing en kuchen. Meestal kampen de andere paarden op stal met hetzelfde probleem. In het geval van een griepvirus gaan de klachten meestal gepaard met koorts, loszittende hoest en vaak sloom gedrag. 

Een eenvoudige verkoudheid is meestal met één week over. Een ondersteuning van het paard met weerstand verhogende middelen is raadzaam: dit helpt te voorkomen dat een acute luchtweginfectie over gaat in een chronische luchtwegaandoening. Een goed en volledig herstel van het paard is een absolute voorwaarde voor het voorkomen van langdurige complicaties en chronische luchtwegproblemen.

Fytotherapie

Bij hoesten en luchtweginfecties kunnen de kruiden Thymus vulgaris, Eucalyptus globulus, Echinacea purpurea en verdunningen van Drosera rotundifolia en Allium cepa ondersteuning bieden. Deze fytotherapeutische bestanddelen werken vooral effectief bij aandoeningen aan de luchtwegen waarbij een hoestprikkel ontstaat, die al dan niet wordt veroorzaakt door (vastzittend) slijm. De kruiden verzachten en reinigen de luchtwegen en ondersteunen de preventie van ontstekingen. 

Daarnaast werken de kruiden slijmoplossend, bevorderen ze het ophoesten van slijm en zorgen voor een optimale weerstand.

Behandeling Rhinopeumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het Equine Herpes Virus. Voor paarden zijn er geen middelen beschikbaar die het EHV-virus doden of remmen. De inzet van L-Lysine remt de replicatie van het herpesvirus. Een behandeling richt zich echter vooral op de ondersteuning van het lichaam, afhankelijk van de getoonde symptomen. Bij hoge koorts of pijn kunnen koortsremmers zinvol zijn. Als er secundaire bacteriële infecties aanwezig zijn kan een supplement voor de weerstand en eventueel antibiotica nodig zijn. Verder is het belangrijk ervoor te zorgen dat het herpesvirus zich niet kan verspreiden. Dit bereik je door effectieve hygiënemaatregelen rondom het paard. Soms is het nodig een ziek paard te isoleren van de rest van de groep.

Bekijk de producten