Ouderdom paard

De levensverwachting van een paard is gemiddeld 25-33 jaar. Je spreekt van een senior vanaf ongeveer 20 jaar. Een pony wordt gemiddeld wat ouder, namelijk 30-40 jaar. Maar ook een pony is een senior vanaf zijn 20ste.

Of een dier oud is en zich zo gedraagt is een individuele zaak. Zo kan een paard van 14 jaar al oud zijn, terwijl een ander paard van 20 zich nog gedraagt als een jong veulen. Zware koudbloeden worden vaak wat minder oud dan ranke, warmbloedige types, zoals Arabieren. Levensverwachting, ras, karakter, conditie, voeding, leefomgeving. Het speelt allemaal een rol. 

Neem ouderdomsverschijnselen niet voor lief

Als je paard op oudere leeftijd klachten krijgt neem ze dan serieus. Kijk wat je voor je dier kunt doen. Het kan zinvol zijn om bij een senior jaarlijks door een dierenarts een urine-en bloedonderzoek te laten doen. Via de urine en het bloedonderzoek wordt er onder andere gekeken naar de functie van de nieren, de lever, de alvleesklier, de eiwitten, de zouten en mineralen, het aantal rode bloedcellen en de ontstekingscellen. Zo heb je een goed uitgangspunt voor het bepalen van de voor dit dier normaalwaarden en kunnen eventuele latere afwijkingen gemakkelijker vergeleken. 

Sneller ziek

Als een paard ouder wordt kan het immuunsysteem minder goed gaan werken. Hierdoor kan een virus of bacterie sneller aanvallen waardoor het dier uit balans raakt en ziek wordt. Ook zie je dat bij oudere de dieren de darmflora minder goed van samenstelling is. Dat kan komen door wormen of andere parasieten, een antibioticakuur of door een dieet wat de darmen belast. Denk aan probiotica om de samenstelling van bacteriën in de darmen weer te herstellen na een doorgemaakte ziekte. Bij paarden is het een goed idee om dat in het najaar te doen. Zo help je mee de veel voorkomende najaarsdip te voorkomen. Een gezonde darmflora is de basis van een gezonde weerstand.

Een beruchte ouderdomsziekte bij paarden is PPID. Hierdoor lopen paarden ook een groter risico op het krijgen van insulineresistentie en hoefbevangenheid.