Weerstand en conditie van een paard

Weerstand, immuunsysteem, conditie, allemaal benamingen voor het belangrijkste element in de gezondheid van mens en dier: het beschermt het lichaam tegen ziekmakers zoals virussen, bacteriën, schimmels en is van grote invloed op de mate en snelheid van herstel na een ziekte- en/of revalidatieperiode. Een sterk lichaam kan meer verdragen en herstelt sneller. Een sterk immuunsysteem voorkomt ziekten of vermindert de ernst ervan. De weerstand wordt bepaald door voeding, de juiste voedingsstoffen en een goede balans tussen beweging en rust. Stress, bepaalde geneesmiddelen en leefomstandigheden zijn van negatieve invloed op het immuunsysteem. Een detoxkuur kan helpen het lichaam zich te ontdoen van weerstand ondermijnende afvalstoffen, voorkomt overmatige immuunreacties en zorgt dat bouwstoffen en medicatie beter worden opgenomen.

Weerstand bij een paard

Net als bij de mens wordt de weerstand van een paard in het najaar wat minder. De overgang van zomer naar het vaak natte najaar en de wisseling van de zomer- naar wintervacht, maakt het paard vatbaarder voor virussen en bacteriën die kunnen leiden tot luchtweginfecties. De weerstand kan in het najaar dus wel een steuntje in de rug gebruiken. Preventieve ondersteuning met extra (multi-) vitamines en mineralen, bouwstoffen en omega-3 vetzuren gedurende een langere tijd, helpt de weerstand te vergroten.  
Een paard met een verlaagde weerstand is vatbaarder voor virussen. Een virusinfectie herken je aan de doorzichtige neusuitvloeiing en kuchen. Meestal kampen de andere paarden op stal met hetzelfde probleem. In het geval van een griepvirus gaan de klachten meestal gepaard met koorts, loszittende hoest en vaak sloom gedrag. 

Een eenvoudige verkoudheid is meestal met een week over. Een ondersteuning van het paard met weerstand verhogende middelen is raadzaam: dit helpt te voorkomen dat een acute luchtweginfectie over gaat in een chronische luchtwegaandoening. Een goed en volledig herstel van het paard is een absolute voorwaarde voor het voorkomen van langdurige complicaties en chronische luchtwegproblemen.

Bacteriën krijgen in een huid met een lage weerstand gemakkelijker de kans om door de huid heen te dringen en om daar een infectie te veroorzaken. Daarom geldt voor alle huidaandoeningen: zorg voor een goede huidweerstand. Dit doe je van buitenaf door een paard niet te wassen met agressieve middelen en door hem niet te lang nat te laten zijn. Geef het dier een schuilplaats tegen de regen. Van binnenuit ondersteun je de huidweerstand met supplementen, vitamines en fytotherapie. Detox of draineren voorkomt overmatige immuunreacties.

Bij hoesten en luchtweginfecties kunnen de kruiden Thymus vulgaris, Eucalyptus globulus, Echinacea purpurea en verdunningen van Drosera rotundifolia en Allium cepa ondersteuning bieden. Deze fytotherapeutische bestanddelen werken vooral effectief bij aandoeningen aan de luchtwegen waarbij een hoestprikkel ontstaat, die al dan niet wordt veroorzaakt door (vastzittend) slijm. De kruiden verzachten en reinigen de luchtwegen en ondersteunen de preventie van ontstekingen. 
Daarnaast werken de kruiden slijmoplossend, bevorderen ze het ophoesten van slijm en zorgen voor een optimale weerstand.

Allergie, detox en desensibiliseren

Bij een paard dat last heeft van allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Bij  paarden gaat het vaak om een overdreven reactie op de Cullicoïdes mugjes. Ook stuifmeel en pollen in de lucht kunnen leiden tot een overdreven afweerreactie van het immuunsysteem: vaak zie je een overmatig niezen, proesten en rode, waterige ogen of kriebels en bulten op de huid. Ook het  -seizoensgebonden- headshaken bij paarden kan het gevolg zijn van pollen in de lucht. Paarden met een allergie voor de steek van de Cullicoide mug hebben een grotere kans op het krijgen van staart- en maneneczeem.

Medicijnen zoals corticosteroïden of antihistaminica onderdrukken symptomen wel tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Dat bereik je wel als je een dier gaat desensibiliseren. Hierbij zorg je ervoor dat je paard niet meer zo heftig reageert op de stof waar hij normaal gesproken erg veel ongemak van ondervindt. Dit doe je door die stof in kleine beetjes in een verdunning toe te dienen. Dat kun je doen via injecties, maar ook met de druppeltjes uit de serie van PUUR volgens een vast schema. Dat luistert heel precies. Een schoon lichaam verhoogt de weerstand van het op hol geslagen immuunsysteem. Een detox of drainagekuur hoort dus bij de behandeling van een paard met een allergische reactie.

Voeding en weerstand

Voeding is de basis voor een gezond lichaam. Verkeerde voeding – een teveel aan suikers in het gras of in de muesli ’s – of te veel, te weinig of een te eenzijdige voeding heeft zijn weerslag op de weerstand van een paard. Een paard kan te mager, normaal of te dik zijn. Zie voor de indeling de Body Condition Score.

Om de conditie van een paard te bepalen is de Body Condition Score een goede leidraad. Het is het beste als je de ribben niet kunt zien, maar wel kunt voelen.
De lichaamsconditie van een paard is de belangrijkste manier om te bepalen het genoeg voeding krijgt. Je kunt de conditie van een paard beoordelen door te kijken en te voelen. Als je achter je paard staat moet de ruggengraat het hoogste punt zijn. Om inzicht te krijgen in de gewichtstoename of afname kun je jouw paard ook wegen. 

Body Condition Score (BCS)

bron www.voervergelijk.nl 

Met de onderstaande Body Condition Score(BCS) krijg je een indicatie wanneer een paard op het juiste gewicht is. Bij de beoordeling moet je wel rekening houden met verschillen in ras en bouw.
 
 1. Zeer mager     
•    Wervelkolom, heupbeen en ribben tekenen zich scherp af   
•    Wervelkolom is hoogste punt achterhand
•    Bijna geen spierweefsel
•    Geen vet op de ribben
•    De hals is ingevallen voor de schoft
 
 2. Mager           
•    Wervelkolom, heupbeen en ribben nog goed zichtbaar
•    Wervelkolom is het hoogste punt van de achterhand
•    Licht ingevallen billen
•    Spierweefsel weinig aanwezig
•    Geen vetbedekking op de ribben
 
 3. Normaal           
•    Wervelkolom, heupbeen en ribben zijn licht zichtbaar en tastbaar
•    Wervelkolom is hoogste punt achterhand
•    Hals en rug zijn licht bespierd
•    Lichte vetbedekking op de ribben
 
 4. Vet           
•    Wervelkolom, heupbeen en ribben zijn niet zichtbaar
•    Wervelkolom is nog net hoogste punt achterhand
•    Vetbedekking op billen, hals en rug
•    Ronde halslijn
 
  5. Zeer vet          
•    Wervelkolom, heupbeen en ribben zijn niet zichtbaar en tastbaar
•    Vet op de billen is hoogste punt achterhand
•    Wervelkolom ligt dieper
•    Veel vet op hals, billen en rug

Te mager of te dik paard?

Een paard is te mager als je de ribben kunt zien en de achterhand ingevallen is.  Om je paard dikker te krijgen moet hij meer energie en eiwit gaan opnemen. Voordat je het rantsoen van een mager paard aanpast dient u er zeker van te zijn dat je paard geen last heeft van wormen en dat zijn gebit niets mankeert of dat er een andere medische oorzaak van het mager worden aan ten grondslag ligt.

Bij een te dik paard moet je alert zijn op insulineresistentie en een verstoorde glucosestofwisseling dat vaak veroorzaakt wordt door een te suikerrijke voeding. 
Een eerste stap in de aanpak van een te dik paard is het rantsoen aanpassen aan de energiebehoefte en leefomstandigheden van het paard. Paarden hebben behoefte aan een rantsoen met ruwvoer als stro, hooi of ‘mager’ gras met een laag suikergehalte, waarbij er een constante, trage aanvoer van glucose vanuit de darm ontstaat.

Extra ondersteuning voor de weerstand

Naast een goed rantsoen, voldoende beweging en juiste leefomstandigheden kan het voorkomen dat een paard in sommige situaties nog wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken om de weerstand te verhogen en het immuunsysteem te versterken.

Wees alert in de volgende situaties: 
-    Paarden die geen vers gras, slechte kwaliteit ruwvoer of oud ruwvoer krijgen. Vitaminen gehalten worden minder naarmate het ruwvoer ouder wordt. 
-    Bij langdurig antibioticagebruik
 -   Paarden met veel stress
-    Na herstel van een operatie of ziekte
-    In natte perioden, vooral in het najaar

Mineralen zoals MSM (Methyl Sulfonyl Methaan), Zink, Calcium (als -citraat), kruiden, vitaminen en de vetzuren EPA en DHA in omega-3 olie ondersteunen een goede weerstand. 

Belangrijke weetjes

Wees voorzichtig met antibiotica

Zorg bij een infectie allereerst dat de oorzaak achterhaald wordt en geef vooral niet als standaardmiddel antibiotica. Zeker bij huidaandoeningen bij het paard is een bacterie de veroorzaker van het huidprobleem. Als je dan toch antibiotica geeft, raakt de darmflora uit balans met vaak tot gevolg dat er na het stoppen van de antibioticakuur een huidreactie optreedt en de huidproblemen zich herhalen. Wees daarom terughoudend met het toedienen van antibiotica bij huidaandoeningen bij je paard. 

Zorg ook voor een goede huidweerstand

Bacteriën krijgen in een huid met een lage weerstand gemakkelijker de kans om door de huid heen te dringen en om daar een infectie te veroorzaken. Daarom geldt voor alle huidaandoeningen: zorg voor een goede huidweerstand. Dit doe je van buitenaf door een paard niet te wassen met agressieve middelen en door hem niet te lang nat te laten zijn. Geef het dier een schuilplaats tegen de regen. Van binnenuit ondersteun je de huidweerstand met supplementen, vitamines en fytotherapie. Detox of draineren voorkomt overmatige immuunreacties.  

Opschonen van het lichaam

Een detoxkuur helpt het paard zich te ontdoen van afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgeslagen door voeding en soms medicatie. Ook via water en inademen van lucht stapelen giftige stoffen zich op in het lichaam van een paard. Ontgiften met een detox of een drainagekuur schoont het lichaam op, waarna het immuunsysteem van het paard beter kan functioneren. Bovendien reageert een schoon lichaam beter op voeding, supplementen en geneesmiddelen.