Solidago virgaurea (Echte guldenroede) extra info

Werkt onder andere verlichtend, ontspannend en is goed voor de bloeddruk. Bevordert een soepele beweging en voert afvalstoffen af. 

Kruidenpreparaten op basis van Echte guldenroede worden al eeuwenlang met succes toegepast bij de behandeling van urinewegaandoeningen. Uit onderzoeken in de moleculaire farmacologie blijkt dat er nieuwe mechanismen zijn ontdekt die verantwoordelijk zijn voor de biochemische werking van Guldenroede extracten. Het gebruik van dergelijke kruidenpreparaten met dit een nogal complexe werkingsspectrum (anti-inflammatoire, antimicrobiële, diuretisch, krampstillend, pijnstillend) wordt speciaal aanbevolen voor de behandeling van infecties en ontstekingen, om de vorming van nierstenen te voorkomen blaas- en niergruis te helpen verwijderen. De therapie is veilig en bijwerkingen zijn niet bekend.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij de chromatografische scheiding van de hexaan oplosbare fraktie van het methanolextract van de bovengrondse delen van Solidago virga-aurea heeft geleid tot de isolatie van een nieuw benzylbenzoaat samen met de vier al bekende benzylbenzoaten. De biochemische effecten van deze verbindingen werken op het immuunsysteem door het stimuleren van de macrofagen-activiteit met een significante bijdrage in de behandeling van onder andere artritis en andere infectueuze ziekten.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde is het water-element het meest betrokken bij artrose. Dit element wordt geassocieerd met de nierenergie. Solidago heeft een positief effect op de nierenergie. In de oude Chinese filosofie is er de beeldspraak die zegt: "De reumatische pijn wordt door een tekortschietend Jing in de nieren opgewekt. Zij trekt, scheurt en zwerft als een stuurloze boomstam voort in de traag stromende rivieren (lees meridianen) aldoor op zoek naar de vrijheid van zee en merg". Deze beeldspraak wil zeggen dat er een tekort aan Jing (essentie) bestaat in de nieren, waardoor een algehele malaise ontstaat. Een dergelijk tekort geeft volgens de Traditionele Chinese geneeskunde klachten in de rug, de hersenen, het gebit en in het beenmerg. Hippokrates beschreef dat bij een reumapatiënt de perverse energie van koude en vocht zich vastzet in het water van de nieren. De koude en het vocht slaan neer op de levensenergie die geankert ligt in de nier en bijnier (Jing). De beste remedie hiertegen is het opstoken van de temperatuur in de lever en longen (het laten zien van woede) en het loslaten van angsten (nier).

Solidago virgaurea stimuleert de lever- en nierfunctie en heeft daardoor een bloedreinigend effect. Dit bestanddeel wordt gebruikt ook gebruikt als drainagemiddel.