Zomereczeem / staart en maneneczeem

Bekijk de producten

Wat is zomereczeem oftewel staart en maneneczeem paard?

Staart- en maneneczeem (SME) ofwel zomereczeem is een jeukende aandoening bij paarden. De paarden hebben, zoals de naam al zegt, voornamelijk jeuk aan de staart en manen en gaan verschrikkelijk schuren tegen alles wat ze maar kunnen vinden: met de manen langs de voerbak, met de staart tegen een hek, verzin het maar. Maar zomereczeem kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik van het paard en op het hoofd. De kriebels worden veroorzaakt door steken van de Cullicoïdes mugjes die vanaf april/mei in bos- en waterrijke gebieden voorkomen. Deze knutten zijn met name in de zomer maanden actief, maar bij zachte weersomstandigheden kunnen ze van maart tot eind oktober voor problemen zorgen en als de winter erg zacht is zelfs ook in de wintermaanden. Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor de eiwitten in het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen.

Welk paard krijgt zomereczeem?

Met name de sobere rassen, zoals IJslanders, Friezen, Haflingers en Shetlanders kregen voorheen veel last van allergische reacties op de mug. Maar de laatste tijd horen we dat zomereczeem ook veel voorkomt bij het KWPN paard.

 • Symptomen van zomereczeem paard
 • Ernstige jeuk
 • Schuren aan de staart en manen
 • Verdikte huid van de manenkam en bij de staartwortel
 • Jeuk aan de buik
 • Afgebroken haren van de staart en manen
 • Kale plekken
 • Open wonden

Behandeling en timing

Er is helaas geen wondermiddel voor het voorkomen van zomereczeem bij een paard. Bij de aanpak geldt eigenlijk hetzelfde als bij heel veel klachten: voorkomen is beter dan genezen. De behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet. Het is raadzaam al in februari/maart te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen van zomereczeem. Door tijdig te beginnen met de behandeling, worden de symptomen aanzienlijk verminderd.

Detox of drainage

Het is verstandig om vroeg in het voorjaar te beginnen met een drainage of detox-kuur. Een extract van planten stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsvertering en de werking van het lymfestelsel. Een product met Viola tricolor die ook goed werkt voor een gezonde huid voorkomt ook de opslag van nieuwe afvalstoffen.

Hiermee worden alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden. Deze kuur, van ongeveer een maand, kan in ernstige gevallen verlengd worden tot twee of drie maanden, maar dient in ieder geval te worden herhaald aan het begin van de herfst. Wanneer het lichaam vrij is van afvalstoffen kan het immuunsysteem beter functioneren. Bij chronische klachten is het aan te raden regelmatig (liefst in voor- en najaar) een drainagekuur te geven. Hierdoor is het lichaam opgeschoond en treedt er minder of geen allergische reactie op. Dit reinigen van het lichaam vormt de basis van de behandeling van zomereczeem.

Desensibiliseren

Naast drainage of detox kan er in maart gestart worden met het geven van producten waar het mugje in een verdunning inzit. Je gaat het paard hiermee desensibiliseren voor de overgevoeligheid op het eiwit van het mugje. Door het paard steeds een kleine hoeveelheid hiervan te geven kan het lichaam beter met de muggensteken omgaan en zal de overdreven sterke afweerreactie verminderen. De bestanddelen Ledum palustre, Haver (Avena sativa), Heermoes (Equisetum arvense) werken goed desensibiliserend.  Met een vroege start van de behandeling is er minder kans op zomereczeem bij uw paard deze zomer!

De totaalaanpak voor het beste resultaat bij zomereczeem paard

Het draait om het aanpakken van de oorzaak, de overgevoeligheid verminderen voor de steken van de mug. De totaalaanpak bij zomereczeem paard ziet er als volgt uit:

 1. Zorg voor een goed functionerend immuunsysteem, onder andere door het geven van een drainagekuur, dit kan met fytotherapeutische druppels, liefst 1x per half jaar.
 2. Verminder de gevoeligheid voor de mugjes met een homeopathisch middel
 3. Combineer dit met druppels tegen allergie.
 4. Gebruik uitwendig een staart- en maneneczeem-lotion preventief en curatief voor een sneller herstel van de huid en bij schuren.
 5. Een product met zink en zwavel voor de vochtige wondjes. Een honingzalf op de kale plekken en schuurplekjes van het paard is ook ideaal bij de behandeling van zomereczeem.
 6. Zorg voor een goede weerstand met Probiotica. Huidproblemen ontstaan vaak in de darmen.
 7. Ondersteun de souplesse van de huidcellen met een goede Omega-3 visolie of een Vegetarische Omega olie.
 8. Voor een goede suikerbalans gebruik magnesium!  Magnesium is een belangrijk mineraal, het speelt een rol bij vele enzymatische processen in het lichaam. Ook bij de regulering van de suikerspiegel is het van groot belang. Een magnesiumtekort speelt regelmatig een rol bij disbalans in de suikerspiegel.
 9. Een supplement voor de glucosebalans zorgt dat met name de sobere rassen beter met de suikers kunnen omgaan.

Holistische visie

Puurnatuur.nl is van mening dat hét wondermiddel voor zomereczeem niet bestaat. In onze benadering wordt een klacht niet als een op zichzelf staand iets bekeken en behandeld (zoals in: 'we hebben hoofdpijn, dus we nemen een pijnstiller'), maar wordt gekeken naar het levend wezen als een geheel van met elkaar samenhangende factoren die allemaal van invloed zijn op de gezondheid van het paard (dus liever: we hebben hoofdpijn, we zijn de laatste tijd gestrest, laten we eens wat gas terugnemen en gezonder eten). Ook voor gezonde staart en manen zijn verschillende factoren van invloed die gelijktijdig aangepakt moeten worden, wil de behandeling van zomereczeem echt succesvol zijn.

Houd vliegen en muggen op afstand

Het is bij het voorkomen van zomereczeem raadzaam om paarden dagelijks op tijd op te stallen. De mugjes zijn met name tijdens zonsopgang en zonsondergang actief, het is dan ook verstandig om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Culicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs goed zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Voeding van het paard

Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van zomereczeem bij een paard. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen, waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van zomereczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.
 

Eczeemdeken?

Als je je paard tijdig inpakt in een eczeemdeken, zodanig dat de romp, hals, buik en staartwortel bedekt zijn, dan kun je het aantal beten van de knutten verminderen. Maar pas op! De jeuk stopt niet bij het inpakken in een deken en een enkele steek van een mugje op het hoofd of de benen kan al leiden tot een allergische reactie. Ook onder de deken kan het paard ernstig last hebben van jeuk.

Reguliere geneesmiddelen?

Corticosteroïden zijn chemische medicijnen die het afweermechanisme remmen en daarmee de allergische reactie kunnen onderdrukken. Deze medicijnen kun je injecteren of in de mond ingeven en werken snel. Let op, bij stoppen keert de jeuk in alle hevigheid terug en er is een groot risico op hoefbevangenheid, juist bij de sobere rassen.

Bekijk de producten